Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Buat Kek Rampai Kelapa ni untuk minum petang. Resepi Naz ambil dari buku Kompilasi Hidangan Kek oleh Nor Aini Zakaria. Sedap rasa kek ni. Makan sambil minum secawan teh "O" lagi sedap..
Naz buat setengah adunan jer dan menggunakan loyang bulat 6.5 inci. Cantik kejadian kek ni dengan warna hijau dan merah kelapa tu..
KEK RAMPAI KELAPA
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber Resepi : Chef Nor Aini Zakaria
Bahan-bahan :
250 gm mentega
230 gm tepung kek *
1 tsp serbuk penaik *
(* diayak - A)
200 gm gula kastor
50 gm kelapa parut kering
50 gm air susu
4 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Sedikit pewarna merah dan hijau
Cara membuat :
- Griskan acuan berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
- Kelapa parut kering dibahagi dua dan digaul dengan pewarna merah dan hijau. Biarkan ia kering sebentar.
- Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati. Masukkan asen vanilla.
- Kemudian masukkan bahan A sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu.
- Masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi hingga rata.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.
RUJUKAN :
SELAMAT MENCUBA!
assalam naz, apa kbr, wah menarik kek klapa ni.
ReplyDeleteas-salam naz..ma sy pernah buat kek gini time raya dulu2
ReplyDeleteGebunya kek dia... ada pink hijau pulak tu.. very nice :)
ReplyDeletewah sedapnya kak..bak sepotong..! menarik je rupa kek akak nih..
ReplyDeletewahh menarik resepi dan kek ni....harus dicuba ni...btw tapau dulu sepotong nk rasa yer kak...hehe
ReplyDeleteboleh cuba gak ni..nanti cari ada kelapa kering tak..
ReplyDeleteAssalam naz,
ReplyDeletewah unik kek ni ya..mesti lemak2 gitu..bak sini sikit nak rasa sepotng..
Assalamualaikum Naz...
ReplyDeleteNampak cantik...warna warni halus..boleh cuba...insya allah...