Sekarang ni boleh dikatakan setiap petang hujan. Kadang-kadang tu siap dengan angin yang kuat. Sejuk je rasa dalam rumah. Bila dah sejuk-sejuk tu, perut pun selalulah bernyanyi riang. Pekena apam gula hangus yang masih suam-suam kuku waktu-waktu macam nie, best jugak..
APAM GULA HANGUS
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : Xette -> Lady Aries -> Koleksi resepi diana
Bahan-bahan :
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
(jadikan gula hangus dan sejukkan)
1 ¼ cawan plain flour/ self raising flour
1/4 cawan susu tepung
1 tsp soda bikarbonat
(ayak bahan di atas)
1 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan air
Cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang dengan menggunakan mixer.
2. Masukkan air. Kacau rata.
3. Masukkan gula hangus dan tepung berselang-seli hingga habis. Putar pada kelajuan minima hingga sebati.
4. Tuang ke dalam acuan yang telah dilengser dgn minyak dan kukus 30 minit.
5. Dah siap bolehlah dimakan.
No comments:
Post a Comment