ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.
Kalau dah lepas 1 Syawal ni ada entry biskut, maknanya samada tuan rumah memang rajin buat biskut raya atau pun tuan rumah baru nak masukkan entry tentang biskut raya. Heheheeee.. Untuk biskut ni, Naz buat untuk bawa balik ke rumah mak menjelang Aidilfitri hari tu. Cuma faham-fahamlah ye. Tak sempat nak masukkan entry ni ke dalam blog bulan Ramadan yang lalu.
Resepi ni dah lama Naz simpan dalam buku resepi. Jadi kesempatan untuk menyambut Syawal kali ini, Naz berpeluang mencubanya. Bagi penggemar kek atau biskut perisa kopi, biskut ini menepati citarasa.
COFFEE COOKIE
RECIPE BY: From Zu's Kitchen
TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com
The dough is very soft, so you need to use either piping bag or cookie presser to shape it. Rest it in the fridge for 30mins for easier handling.
Ingredients
1 egg
9oz/250g butter, softened
6oz/170g castor sugar
1 tsp vanilla essence
11oz/330g plain flour
1 tbsp instant coffee powder
some chocolate rice for decoration
Method
1. Beat sugar and butter till white and fluffy
2. Add vanilla essence, egg and coffee powder and mix well
3. Once well blended add in the flour
4. Use a cookie presser or piping bag to shape the cookie
5. Bake in a preheated oven at 180C till the cookies turn golden brown
SELAMAT MENCUBA!
Salam, Naz.. Aku tak faham bahasa omputih, mesti tak jadik nanti.. ko tolong buatkan utk aku eh.. uhuks!!
ReplyDeletesalam syg naz..
ReplyDeletemmg rajin btl..cantik pulak kukis tue..:) mesti cpat jew habis nie.