Sunday, 7 March 2010

SWISS ROLL OREN


Swiss Roll datang lagi... Kali ni buat Swiss Roll Oren pulak. Ni request dari anakku. Dia kata lama dah Ummi tak buat kek gulung.. So kebetulan memang dah ada buttercream di dapur, buat je la.. So inilah hasilnya..


SWISS ROLL OREN
Bahan A
:
3 biji telur gred A @ B
2 oz gula castor
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp esen vanilla
1/2 TBSP ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 TBSP susu tepung
1 tsp orange emulco

Bahan-bahan lain :
Beberapa titis pewarna oren
2 oz mentega cair
Buttercream icing secukupnya



Cara :
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min).
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag dan titiskan beberapa titis pewarna oren dan gaul sebati. Ketepikan.
3. Masukkan mentega cair ke dalam adunan batter di dalam mixing bowl tadi, kemudian kaup balikkan biar rata.
4. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kalis minyak kemudian ratakan permukaannya.
5. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.
9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

NOTA : Untuk buttercream, Naz gunakan resepi buttercream icing yang Naz guna untuk hiasan tempahan cupcakes dan tempahan cmc hari tu.. Memang senang sangat menyapunya di atas permukaan kek swiss roll ni.

No comments:

Post a Comment