Wednesday, 3 March 2010
PAU 1 (CMG-MyR)
Selalu takut nak buat pau sebab dulu dah pernah buat dan tak pernah menjadi..Mesti hampa.. Tapi kali ni try resepi pau dari En Mat Gebu. Wah!Seronoknya sebab menjadi:) Anak-anak pun makan dengan berselera...Hehehe seronoknya... Tapi resepi ni bukan ambil dari blog CMG. Resepi ni Naz jumpa di MyResipi kepunyaan CMG.
Naz buat pau inti kelapa dan juga pau inti seri kaya.
PAU
Sumber : CMG(MyR)
Bahan-bahan :
# 240 g tepung "Hong Kong"/tepung halus (naz guna tepung pau)
# 1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam (naz guna baking powder biasa)
# 1 camca teh yis
# 25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam *
30 g gula halus *
1/2 camca teh cuka *(*disatukan dan kacau hingga gula larut)
Cara :
1. Masukkan semua bahan yang bertanda # ke dalam mangkuk dan gaul serta ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan campuran bahan bertanda * ke dalam adunan dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik(lebih kurang 15 minit). Naz uli menggunakan mixer jer lebih kurang 10 minit.
3. Perapkan doh selama 45 minit.
4. Tumbuk doh untuk membuang angin.
5. Bahagikan doh kepada 10 hingga 12 bahagian(lebih kurang 30-35 gm setiap satu).
6. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas telapak tangan dan isikan inti kegemaran. Kemudian tutup doh dengan kemas. Letakkan di atas sekeping kertas dengan ukuran 2" X 2". Buat sehingga habis dan susun di dalam kukusan.
7. Perap pau selama 20 minit sebelum mengukus di atas air mendidih.
8. Didihkan air di dalam periuk pengukus dan kukus pau selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment