Thursday, 11 March 2010
PAU 2 (INTI KELAPA)
Kali ini Naz cuba membuat Pau dari resepi yang diambil di rumah kak Ina(INAHAR'S COOKING TIME). Sumber asal resepi ialah lan-ieza@MyR. Dalam resepi asal, cara menyediakan pau ini menggunakan Bread Maker. Disebabkan Bread Maker ku sedang bermasalah(huhuhu...sedih sebab dah lama tak dapat meroti), jadi Naz tukar cara menyediakan pau ini menggunakan mixer yang banyak berjasa di rumah ni.. Jadi di bawah ni ada dua cara yang ditulis iaitu menguli menggunakan mixer dan juga menggunakan bread maker..So pilihlah cara mana nak guna.
PAU
Sumber : Kak Inahar & Ian-ieza-MyR
Bahan-bahan :
100 g lukewarm water
73 g sugar(Naz guna 75 gm gula halus)
11 g instant dried yeast
60 g water
306 g superfine flour(Naz guna tepung pau)
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon cooking oil
20 g vegetable shortening
1/2 teaspoon salt(ni Naz tambah sendiri)
Cara Naz menyediakan pau :
1. Campurkan yis, gula dan air suam dalam satu bekas. Kacau hingga gula larut dan ketepikan. Biar hingga yis berbuih-buih.
2. Masukkan bahan-bahan yang lain (kecuali 60 gm air) ke dalam mixer dan gaul dengan tangan hingga sebati.
3. Uli adunan dengan mixer sambil memasukkan air yang 60 gm tadi.
4. Masukkan pula bancuhan yis tadi ke dalam adunan. Biarkan mesin menguli adunan hingga menjadi doh yang licin dan elastik.
5. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
6. Tumbuk doh untuk membuang angin dan bahagikan doh seberat 30 gm setiap satu.
7. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas telapak tangan. Isikan dengan inti kegemaran anda. Tutup inti dengan doh sehingga rapi dan letakkan di atas sehelai kertas 2"X2". Buat hingga semua doh habis. Biarkan doh rehat 10-15 minit.
8. Panaskan periuk kukusan. Kukus pau selama 10 minit atas air mendidih.
Cara asal dari resepi yang digunakan :
1. Mix lukewarm water, sugar and instant dried yeast. Set aside for the yeast to ferment.
2. Pour the water into the Bread Maker pan, followed by the yeast mixture.
3. Top it with flour, bicarbonate of soda, bread softener and cooking oil.
4. Set the BM to 'dough' function. Once the dough is just combined, add in the shortening. Leave the rest to the BM.
5. Once the dough is double the size, punch down to release air. Divide into 30g balls. Let the dough rest for 10 minutes.
6. Flatten the dough and place the filling in the middle. Cover the filling with dough and place it on a piece of grease proof paper.
7. Arrange the dough in the steamer and let it rise to double the size.
8. Steam for 10 minutes.
Sebelum dikukus...
Setelah dikukus...
NOTA : Wow! Pau ni memang betul-betul gebu dan lembut... Seronoknya...
No comments:
Post a Comment