Saturday, 12 December 2009

SWISS ROLL NENAS

Kali ini saksikan kemunculan "SWISS ROLL NENAS". Resepi swiss roll yang sama jer dengan resepi Swiss roll batik coklat dulu cuma ada sedikit modifikasi untuk disesuaikan dengan nama Swiss Roll Nenas ni. Dalam resepi ini Naz menggunakan jem nenas sebagai filling kek. Jem nenas ini adalah jem nenas yang memang ada di rumah ni yang biasa Naz buat untuk membuat kuih tart nenas. Cuba lihat swiss roll yang dah kena potong ni. Nampak kan jem nenasnya.. SWISS ROLL NENAS Bahan A
3 biji telur gred A @ B 2 oz gula castor 
1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh esen vanilla 
1/2 sudu besar ovallete 
1.5 oz tepung gandum 1/2 sudu besar susu tepung 

Bahan lain :
2 oz mentega cair Sedikit pewarna kuning Jem nenas secukupnya 
Cara
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min) 
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag.  
3. Masukkan sedikit pewarna kuning ke dalam adunan batter asal dan pukul hingga sebati. 
4. Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. 
5. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. 
6. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini. 
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah. 
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan jam nenas. 9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

No comments:

Post a Comment