Inilah kek pisang lembab yang Naz buat untuk kek swimming pool bagi hari jadi Husna minggu lepas. Naz buat lagi sekali ni sebab Haris request nak rasa kek yang jadi kek hari jadi Husna hari tu. Cuma kali ni Naz buat tak ada deco-deco pun. Cuma kek togel je.
Seperti yang telah diberitahu, kek ini memang sedap, lembut dan lembab je. Resepi yang ditungkil dari blog CMG. Okey, malas nak celoteh panjang-panjang. Layan mata dan tengok resepi saja ye.
KEK PISANG LEMBAB (MOIST BANANA CAKE)
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan:
- 115 gm tepung gandum*
- 1/2 tsp soda bicarbonate*
- 1/2 tsp garam halus* (* disatukan dan diayak)
- 3 biji telur gred B
- 1 tsp ovallate
- 70 gm gula perang (brown sugar)
- 120 ml minyak jagung (boleh guna minyak masak biasa)
- 125 gm pisang rastali + 1/2 tsp esen vanilla (dilecek) - Naz guna pisang emas
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar gula perang dengan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan pisang lecek tadi, putar rata.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan minyak jagung hingga habis, dimulai dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Putar hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tandanya kek telah masak. Sejukkan kek di atas jaringan sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.
Assalam naz, akk suka sangat kalo buat kek jadi tali2 hitam tu, nmpk sedap naz, tentu sedap sbb ada permintaan lagi tu hehhe
ReplyDeleteAssalamualaikum naz....
ReplyDeletesedapnya kek tu naz... nasib baik dah abis kan.. kalau x... diana nak rasa gak kek yg sedap tu...
salam, K Naz...
ReplyDeleteFav kek pisang tu... sedapppnya... Nak buat, ader pisang abu jer byk kat rumah skrg...
Assalamualaikum Naz...
ReplyDeleteKak Lin Dah Lama Tak Buat Kek Pisang...Mcm Teringin Nak Makan...Jg Lupa Tinggalkan Utk Kak Lin...
salam k naz.. kite pun wat kek pisang.. eheheh
ReplyDeletekak, selamat menyambut ramadhan ye.. jmput amik kad kat umah k :)
As Salam Naz..
ReplyDeleteSelamat Menyambut Ramadhan...