Sunday, 22 November 2020

BISKUT RED VELVET

 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Lama dah tak masukkan resepi ke dalam blog ni sejak penggunaan fb dan ig lebih berleluasa๐Ÿ˜…. So hari ni tiba-tiba pula nak update blog sebab resepi biskut ni Nadz tak pernah simpan di sini walaupun dah banyak kali membuatnya.

Hari ni penuhi permintaan anak2 yang nak buat biskut red velvet. Dah beberapa hari delay nak membuatnya. Selagi tak buat, selagi tulah dok tanya๐Ÿ˜…๐Ÿ˜….
So, petang tadi bancuhkan adunan, then serahkan kpd Hani & Hasya menguli jadi bebola-bebola kecil. Ummi bakarkan jer lps tu. Inilah hasilnya. (Resepi di bawah yer๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡)

BISKUT RED VELVET
Resepi asal: Cookingclassy.com
Sumber: Resepicitarasawan

Bahan²:
๐Ÿ”ต200 gm mentega
๐Ÿ”ต30 gm shortening
๐Ÿ”ต220 gm gula pasir(i used castor sugar)
๐Ÿ”ต1 biji telur gred A
๐Ÿ”ต300 gm tepung gandum
๐Ÿ”ต20 gm serbuk koko
๐Ÿ”ต50 gm tepung jagung
๐Ÿ”ต3/4 sudu kecil baking soda
๐Ÿ”ต1/4 sudu teh garam halus
๐Ÿ”ต1 sudu kecil cuka makan
๐Ÿ”ต1 sudu kecil esen vanila
๐Ÿ”ต1 sudu kecil serbuk pewarna merah (i used liquid food colouring)
๐Ÿ”ต100 gm coklat chips putih
๐Ÿ”ตSedikit badam nibs - panggang dulu yer (ni i tambah)

Cara² :
1. Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim. Masukkan telur, esen vanila, cuka dan serbuk pewarna. Putar hingga rata dan sebati. (Nadz gaul je dgn balloon whisk utk step ni).

2. Ayak tepung, serbuk koko, baking soda dan garam. Masukkan coklat chips dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut.

3. Ambil sedikit adunan, bulat² kan dan tekan dengan beberapa biji coklat chips di atasnya. Jarakkan biskut kerana ianya akan mengembang.

4. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 150°C selama 15-20 minit (Nadz bakar pada 170°C).

5. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

SELAMAT MENCUBA๐Ÿ˜Š