Wednesday, 30 June 2010
TRIO MARBLE CAKE
Resepi diambil dari blog CMG. Sebab malas nak taip semula, Naz copy & paste jer.. Sedap kek ni lebih-lebih lagi bila telah semalaman..
TRIO MARBLE CAKE
Sumber : CMG
Bahan-bahan :
300 g mentega
280 g tepung halus (tempung gandum pun ok)*
1 camca teh baking powder*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak)
5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
250 g gula halus
1 camca besar Ovallate
30 g gliserin (naz tak letak)
20 g air
1/2 camca teh esen vanilla (naz ganti dengan oren emulco)
1/2 camca teh strawberry emulco
1 camca teh chocolate emulco
Cara membuatnya:-
1. Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.
2. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.
3. Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
4. Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
5. Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.
Tuesday, 29 June 2010
PUDING ROTI CARAMEL
PUDING ROTI CARAMEL
Bahan-bahan :
Bahan Puding
800 ml susu segar @ susu cair @ kombinasi keduanya
2 biji telur
2 TBSP gula pasir
1 tsp asen vanilla
6 keping roti
2 TBSP tepung kastad
Bahan caramel
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas
Bahan hiasan(optional)
Buahan dalam tin atau fruit cocktail
Cara-cara :
1. Bancuh tepung kastad dengan sedikit susu dari 800 ml susu. Kemudian masukkan semua bahan puding termasuk bancuhan tepung kastad tadi ke dalam pengisar(blender) dan kisar hingga sebati. Ketepikan.
2. Masak gula di dalam kuali di atas api perlahan hingga gula bertukar warna dan masukkan air panas. Hati-hati! Sebab bila air dimasukkan, akan berlaku sedikit letupan-letupan pada caramel. Apabila gula telah cair semuanya, tutup api.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuang caramel ke dalam loyang diikuti dengan bancuhan puding. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana.
5. Apabila masak, sejukkan pada suhu bilik sebelum disejukkan ke dalam peti ais.
6. Setelah sejuk di dalam peti ais, terbalikkan loyang ke dalam pinggan yang berlekuk dan hiaslah dengan buah kegemaran anda..
Jemput makan...