Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, 26 May 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES (KAK AINI)


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Hokkaido cupcakes yang memang popular dengan kelembutan keknya serta kelazatan inti kastadnya ni benar-benar buat Nadz ketagih. Memang umphh sungguh kek ni dari segi rasa dan juga teksturnya. Agak rugi di situ kerana lambat mencuba kek ni. But it's better late than never right?


Resepi Nadz ambil dari laman facebook yang dikongsi oleh kak Aini. Nadz kongsikan di sini pula resepi dari kak Aini ni. Minta halalkan ye kak.



Haha...kerja orang malas. Masukkan saja gambar screenshot dari talifon..hehehee... Silalah yer cuba bagi sesiapa yang nak cuba.

Kek ni amat enak dimakan setelah disimpan di dalam peti ais. Masukkan cuppies ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti ais. Perghhhh...memang sedap sangat. Kesejukan kastad dan kelembutan keknya memang mengancam diet..hahahaa...


SELAMAT MENCUBA!

Monday, 5 May 2014

AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Musim panas ni, tekak ni rasa nak makan dessert yang sejuk-sejuk je.

Okey, resepi agar-agar santan ni dah banyak kali Nadz letak ke dalam blog. Semua perisa yang berbeza. Nadz pernah buat agar-agar santan gula melaka, agar-agar santan sirap rose dan agar-agar santan pandan. Tapi agar-agar santan pandan tu, memang sengaja Nadz buat tanpa menjadi dua lapisan ye sebab nak tunjukkan perbezaan agar-agar yang terhasil bergantung kepada cara kita memasaknya. Untuk tau lebih lanjut apa yang Nadz maksudkan, bolehlah klik link-link yang Nadz sertakan pada setiap jenis agar-agar di atas tu ye.

Kali ini Nadz cuba pula buat agar-agar ni dengan perisa jagung manis. Memang sedap! Agar-agar ni, Nadz potong-potong dan bawa ke rumah jiran sebelah untuk majlis kenduri di rumahnya. Alhamdulillah, laku sampai habis licin.


AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS

Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir
  • 200-250 ml santan pekat (1 cawan) (boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Perisa jagung manis dan beberapa titis pewarna kuning
  • Secubit garam



Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa jagung manis serta beberapa titis pewarna kuning. 
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...

TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Banyak orang yang tertanya-tanya kenapa bila membuat agar-agar santan, tidak mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya walaupun masing-masing selalunya dah ikut betul-betul resepi yang mereka guna. Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.

SELAMAT MENCUBA!

CHEESE TART - ORDER FORM LIN

  

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Order dari Lin sebanyak 50 pcs cheese tart dengan filling chocolate. Alhamdulillah, Lin dan anak-anaknya puas hati dengan tart ni.

Terima kasih ye Lin order dengan akak. Next time boleh order lagi..heheee..

Berhajat nak makan, boleh order dengan Nadz yer. Ada filling lain juga selain inti coklat ni. Filling lain: blueberry, strawberry, kiwi, orange.


Kalau nak buat sendiri tapi malas nak menggentel kulit tart tu, boleh beli jer kulit tart ni dari Nadz. Ni saiz 4.5cm di bahagian atasnya(bahagian mulut tart).


Siapa-siapa yang berminat nak merasa, boleh order dengan Nadz yer. Untuk details:
PM di facebook : Nadz Nazharzan
@
sms/wapps/telegram/viver ke 012-6467509
Self pickup di Kubang Kerian, Kelantan yer.

BYE!


HANTARAN BIRU PUTIH TEMPAHAN DARI MIRA



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hantaran bertemakan biru putih ini tempahan daripada Mira (salah seorang sahabat masa Nadz bekerja di USM dulu). Oppss...oppsss..ni bukan hantaran untuk Mira ye. Mira ni dah berumahtangga pun. Dah ada dua orang cahaya mata pun. Hantaran ni Mira tempahkan untuk BIL dia.

Cantik tak warna biru putih tu? I love it very much! Suka sangat hati ni nak siapkan tempahan ni bila Mira menyatakan warna pilihan untuk hantaran ialah biru dan putih. 

Kek pilihan Mira ialah Moist Chocolate Cake. Nadz siramkan ganache dulu sebelum menghias kek dengan fondant.

Bunga petunia ni Nadz buat menggunakan cutter vein seperti di bawah. Nadz beli dari Cuppies Lina.

Cutter vein petunia

Terima kasih kepada Mira dan keluarganya yang memberi kepercayaan untuk Nadz menyiapkan tempahan ni. Puas hati tak? heheee.. 

Okey, tak tau nak membebel apa dah. Jadi sampai di sini je dulu untuk entry kali ini. Bye!

SELAMAT MENJAMU MATA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...