Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Wednesday, October 31, 2012

MOIST RED VELVET CUPCAKES (Nurul) with LEMON BUTTERCREAM ICING


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Alhamdulillah bertemu lagi di laman masak-masak ni..heheheee... Seperti yang dijanjikan, Naz masukkan resepi si Baldu Merah yang Naz gunakan untuk tempahan dari Nor baru-baru ini. Ini kali pertama Naz mencuba resepi Red Velvet dari Nurul (Cake2U) setelah lama dicadangkan oleh Anna(Anna Qaseh AzZahra)

Ermmm...memang betul seperti yang dicanang-canangkan oleh tokey cake Anna ni. Kek ni betul-betul super lembut dan super lembap. Diulang sekali lagi ye, SUPER LEMBUT DAN SUPER LEMBAP... hehehe... Sungguh sedap dan mengancam rasanya pada tekak Naz. 


Ini resepinya Naz kongsikan bersama. Ambil dari blog tokey kek, Anna Qawina. Terima kasih kepada Nurul selaku empunya resepi dan juga Anna yang memanjangkan resepi. Naz saja letakkan 'MOIST' pada nama kek ni supaya senang bila Naz nak rujuk balik. Maklumlah...banyak betul resepi kek baldu merah yang telah dicuba dan yang akan dicuba nanti. 

MOIST RED VELVET CUPCAKES
Recipe by: Nurul - Cake2U
Source: Anna Qawina

Bahan-bahan

A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam

B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup (me too)
  • 280 g gula castor

C:
  • 2 biji telur (gred B)

D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah

E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
Cara-cara:
  1. Ayak (A)-ketepikan.
  2. Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi.
  3. Masukkan (D)-pukul hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  5. Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  6. Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  7. Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing (Naz tak guna cream cheese frosting kali ni tapi lemon buttercream icing. Resepi ada di bawah).

Okey, untuk topping cuppies ni, customer minta buttercream bukan cream cheese frosting. Jadi Naz buat lemon buttercream untuk dipadankan dengan si baldu merah ini. Hasilnya memang perfect! Customer pun memang puas hati sangat dan suka dengan rasa buttercream ni. Tak muak katanya. Memang kombinasi yang sesuai sangat antara lemon buttercream ni dengan kek baldu merah.

LEMON BUTTERCREAM ICING

Bahan-bahan:
  • 1 buku butter/ 250 gm butter
  • 150 gm shortening
  • 2 cawan gula icing/ 200 gm - 250 gm gula icing (ayak)
  • 2 - 3 Tbsp jus lemon (sesuaikan ikut citarasa)
  • 2 Tbsp parutan kulit lemon (very fine lemon zest ye!)

Cara-cara:
  1. Pukul butter bersama shortening hingga gebu dan putih.
  2. Masukkan gula icing secawan demi secawan. Teruskan memukul.
  3. Masukkan jus lemon dan juga parutan kulit lemon. Pukul sebati.
  4. Boleh digunakan atau boleh diwarnakan untuk menghias kek.
NOTA NAZ:
  • Untuk kulit lemon tu, pastikan diparut dengan pemarut yang halus ye sebab kita tak mau parutan yang kasar mengganggu teksture buttercream terutama bila ingin digunakan untuk  menyalut dan melepa pada kek.

SELAMAT MENCUBA!

RED VELVET CUPCAKES - NOR & RINIE


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Alhamdulillah..tempahan datang lagi. Kali ini tempahan cuppies datangnya dari Nor untuk anaknya, Rinie. Red Velvet Cuppies ini ditempah untuk jamuan di sekolah Rinie.

50 biji cuppies yang siap untuk dihantar ke sebelah rumah...hehehee.. Nor ni jiran sebelah rumah Naz. Jiran yang paling ngam dengan kami sekeluarga. Baik sangat. Dialah yang selalu jadi mangsa untuk test masakan-masakan atau resepi-resepi baru yang Naz cuba..heheheeee...


Red velvet cuppies ni Naz tak hias dengan cream cheese frosting seperti kebiasaannya. Atas request dari Nor, si baldu merah ini dikawankan dengan buttercream tapi bukan buttercream biasa. Fikir punya fikir, akhirnya Naz buatkan lemon buttercream untuk cuppies ni. Feedback dari customer, amat sedap kek ini digandingkan dengan lemon buttercream tu. Walaupun bukan dengan cream cheese frosting, si baldu merah ini tetap menyelerakan.

Okey, untuk resepi nanti Naz buatkan satu entry lain ye. Sekarang mata dah mengantuk. Dah pukul 2 pagi dah ni. Nak pergi lenakan mata dulu. Bye, bye..

SELAMAT MENJAMU MATA!

Wednesday, October 24, 2012

APAM MENTEGA KE APAM MAJERIN???


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Aik?? Sampai dua entry dimasukkan hari ni?? Terlebih rajin nampaknya tuan rumah ni..hehehe.. Kalau orang lain tu, satu hari sampai 3 atau 4 entry dimasukkan dalam blog.. Bukan apa, tiba-tiba ada mood lebih pula nak mengentry.. Baru mengentry 2 post sehari pun dah bising kan..huhuhuuuu...

Okey, resepi yang nak dikongsi petang ni ialah resepi Apam Mentega dari kak Fiza di My Resipi. Ramai sangat yang dah mencubanya kan. Boleh je google di internet kalau nak tengok hasil apam ni dari blog-blog masakan yang berlainan. 

Apa yang pasti, apam ni sungguh montok, gebu, lembut, sedap, menyelerakan dan mudah disediakan. Satu adunan ni pun boleh menghasilkan apam yang banyak juga. Naz cuma buat 1/2 adunan je. 1/2 adunan ni pun dapat Naz kongsikan sikit dengan jiran sebelah rumah.

Tajuk tu jadi "APAM MENTEGA KE APAM MAJERIN" tu sebab Naz tukarkan penggunaan mentega di dalam resepi kepada majerin. Hehehe... Tapi hasilnya memang kelas! Bolehlah dibuat selalu sebab anak-anak pun suka makan apam ni. 

APAM MENTEGA
Recipe by: Kak Fiza @myresipi

Bahan-bahan ( +-50 biji ):
(A) Bahan-bahan utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega (Naz gantikan kepada majerin)
(B) Bahan-bahan lain:
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair (Naz campur 1/2 susu cair dan 1/2 santan kotak)
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara:
  1. Cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang. Padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  2. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  3. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  4. Perap selama 1/2 jam.
  5. Panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  6. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.

SELAMAT MENCUBA!

BLENDED ORANGE CAKE FOR BIRTHDAY CELEBRATION


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam untuk Naz serta sahabat-sahabat semua. Segala urusan diharap berjalan dengan lancar dan dijauhi dari segala kesulitan..insyallahhh..

Kek oren kisar(hehehe..dimelayukan pula nama kek ni..) ni merupakan repeat order dari customer yang sama. Staff klinik audiologi menempah kek ini untuk makan-makan sempena hari jadi salah seorang kakitangannya, Roza. 


Layan gambar je lah ye. Naz salut kek dengan whipping cream. Ada whipping cream dan orange filling di lapisan tengah. Bunga-bunga tu, Naz guna buttercream. Yang dot-dot orange tu Naz guna filling orange.


Customer nak deco simple je. Tapi cumtomer memang puas hati dan suka sangat dengan kek oren ni. Terima kasih semua dan terima kasih kepada Suzanna sebagai wakil dari staf klinik audiologi yang menempah kek ni dari Naz. 

BYE! SELAMAT MENJAMU MATA, 
KALAU NAK JAMU SELERA, BUAT SENDIRI YE, 
KALAU MALAS NAK BUAT BOLEH TEMPAH AJE. 
TAPI YANG TINGGAL DEKAT-DEKAT SAJA...

Tuesday, October 23, 2012

FRENCH DOUGHNUT


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Alhamdulillahhh...nyaman rasa beberapa hari ni. Maklumlah sekarang dah mula hujan saja di sini. Malam hujan, pagi hujan, petang pun hujan. Cuma bila hujan-hujan ni, time nak jemur kain baju tulah yang rasa 'grrrrrr...' sikit. Tapi tak pelah. Bukan masalah besar pun. I jemurlah kain baju bawah kipas rumah...heheheheeee... Lagi pun, hujan tu kan rahmat dari Allah... 

Okey, hari ini Naz nak kongsikan resepi donut yang Naz ambil resepinya dari blog Aunty Yochana (Yochana's Cake Delight!) Jadi tak nak buang masa lama-lama. Kita terus saja kepada resepinya. Donut ni unik sedikit cara penyediaannya daripada donut biasa. So, jom tengok resepinya.

Donut yang dipaipkan ke atas kertas kalis minyak. Seeloknya potong kertas ni kecil-kecil untuk memudahkan semasa proses menggoreng.

Donut yang telah digoreng dan telah disalut dengan gula icing.
FRENCH DOUGHNUT
Recipe by: Aunty Yochana

Ingredients:

180 gm. water
180 gm. milk
100 gm. butter
1/2 tsp. salt
240 gm. plain flour
60 gm. sugar
1 tsp. vanilla essence
4 nos. eggs

For dusting: 100 gm. very fine sugar + 1 tsp. cinnamon powder (Naz guna gula icing saja)

Method:

(1) Boil milk, water, butter and salt together till simmering boil.
(2) Pour in all the flour, take the pan off the heat and stir vigorously till it combines into a dough.
(3) Return dough onto stove and stir till dough leaves the side of the pan.
(4) Pour into a mixing bowl and let it cool till warm till break in the eggs and beat till smooth, adding eggs one at at time.
(5) Add in vanilla essence and put dough into a piping bag fitted with a star nozzle.
(6) Brush some greaseproof paper with shortening and then pipe the dough onto the paper.
(7) Heat oil in a wok and deep-fry doughnuts till golden brown. Take it out and leave it on top of some kitchen towels.
(8) Coat doughnuts with cinnamon sugar

Donut yang digoreng bersama kertas alasnya...

NOTA NAZ: 
  • Dalam langkah no (6) di atas tu, lagi elok potong kertas kalis minyak tu kecil-kecil sebab masa menggoreng dalam langkah no (7) nanti, kita akan menggoreng donut bersama kertas alasnya sekali. Kertas ni akan mudah ditanggalkan apabila donut telah beberapa saat di dalam minyak panas. Cara terperinci ini tidak ditulis di dalam resepi asal. I just figure it out myself.
SELAMAT MENCUBA!

Monday, October 22, 2012

STEW AYAM


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Bertemu kembali setelah beberapa hari menghilangkan diri..hehehee.. Semoga semua rakan-rakan sentiasa dalam keadaan yang baik-baik sahaja. 

Kali ini nak kongsi resepi stew ayam. Ramai yang tentunya pandai membuat stew ayam ni sebab senang je. Masa Naz first time makan stew ayam ni dulu adalah ketika menghadiri jamuan pagi di rumah kawan makngah Naz di sini dulu. Lama dah sebenarnya. Masa tu dok tenung lauk ayam ni sebab  jamuan tu berlangsung pada pukul 9 a.m masa tu. Hairan sebenarnya sebab dalam hidangan pagi tu tak ada pula kelihatan nasi..hahahaha.. Rupanya si jakun ini tak tau yang stew ni dihidangkan untuk dimakan bersama roti bantal masa tu...kih..kih..kih... Mana la tau stew ayam ni boleh dimakan dengan roti. Time tu belum lagi berkecimpung dengan dunia blogger dan dunia masak-masak melalui internet ni.

Jadi risik-risiklah resepi pada tuan rumah masa tu. Dia pun dengan mudahnya bagi tau cara membuat stew ayamnya tu tapi tidaklah secara terperinci. Cuma secara umum jer dan stew ayam yang Naz jumpa pertama kali tu, kuahnya tak bewarna macam yang Naz buat ni. Resepi aunty tu tak letak kicap dan sos tiram macam yang Naz buat ni. Jadi kuahnya jernih saja tapi memang best makan dengan roti bantal yang dihidangkan masa tu. Resepi campak-campak katanya.

Jadi resepi di bawah ni Naz dah ubah suai sesedap rasa. Tang kuah tulah...kalau jernih je, anak-anak macam kurang berminat. Jadi letaklah sos tiram dan sedikit kicap manis nak bagi ada kaler ..hehehee..


STEW AYAM

Bahan-bahan:
  • 300-500 gm isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 labu bawang besar - dibelah 6
  • 2 ulas bawang putih - diketuk atau dimayang
  • 1 inci halia - dihiris memanjang seperti batang mancis
  • 3 sudu besar sos tiram - sesuaikan ikut citarasa
  • 3 sudu besar kicap manis - sesuaikan ikut citarasa
  • 3 sudu besar sos tomato - sesuaikan ikut citarasa
  • 3 sudu besar sos lada hitam -sesuaikan ikut citarasa (boleh guna serbuk lada hitam atau lada hitam biji yang ditumbuk)
  • 1 kiub pati ayam atau 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • Air secukupnya - ikutlah banyak mana kuah yang dikehendaki
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula sekiranya perlu
Sayuran:
  • 2 biji tomato dipotong baji
  • 1 biji kentang - belah 8
  • 1 batang lobak merah - hiris ikut suka
  • Daun sup dan daun bawang sebagai hiasan

Cara-cara:
  1. Panaskan sedikit minyak masak. Tumis bawang besar, bawang putih dan juga halia hingga wangi.
  2. Masukkan sos tiram. kicap manis. sos tomato dan sos lada hitam.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan sedikit air sekiranya perlu. Biar seketika hingga ayam sedikit kecut.
  4. Masukkan air, kiub pati ayam dan kentang serta lobak merah. Biar hingga empuk.
  5. Masukkan tomato dan air bancuhan tepung jagung. Rasakan masin dan manisnya. 
  6. Kacau-kacau seketika dan boleh tutup api dapur.
  7. Hidangkan bersama hirisan daun bawang dan daun sup.
NOTA:
  • Sayuran tu, boleh dipelbagaikan lagi. Naz cuma letak apa yang ada di dapur je masa tu. Boleh juga letak baby corn, cendawan butang atau bunga kobis. 
SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, October 17, 2012

TEMPAHAN LAGI: CHOCOLATE MOIST CAKE

ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Alhamdulillah.. Ini antara rezeki yang datang. Semua kek-kek ni, kek coklat tempahan dari kawan-kawan. Terima kasih semua. Lepas hajat nak mendeco bila ada yang berhajat untuk makan..hehehe..


Tempahan daripada Elfa untuk kawannya. Ini merupakan kali ke 3 Elfa menempah kek. Elfa minta dibuatkan logo caltex di atas kek sebagai hiasan. Tq dear.


Tempahan daripada Sarina(USM) untuk birthday dua orang anaknya. Terima kasih Sarina.


Tempahan daripada Mira sebagai wakil daripada kawannya. Mira pun dah beberapa kali menempah untuk majlis makan-makan di tempat kerjanya. Terima kasih dear.

TERIMA KASIH SEMUA!
SELAMAT MENJAMU MATA!


Saturday, October 13, 2012

AYAM PERAP MASAK KICAP


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Ternampak gambar resepi AYAM PERAP MASAK KICAP ni di dapur Mas Duniaku. Terus jer hafal resepi sebab memang bercadang nak buat dalam masa terdekat ni. Saja nak tambah koleksi resepi ayam masak kicap. Biasalah kalau di rumah yang ada anak-anak kecil. resepi ayam masak kicap memang menu biasa selalunya.

Cuma kalau dilihat dari sumber asal, gambar ayam perap Kak Fida di My Resipi tu, macam kering sikit. Tapi Naz memang sengaja buat kuah untuk resepi ni banyak sebab anak-anak suka makan nasi dengan kuah yang banyak. Biar sampai banjir...hehehe..

Untuk rasa lauk ayam perap masak kicap ni, sedap dan menepati selera anak-anak serta tekak Naz tapi sedap tu kan simbolik. Orang lain-lain, dah tentulah tekak pun lain-lain. Jadi kalau nak tau sedap ke tak, bolehlah cuba sendiri ye..

AYAM PERAP MASAK KICAP
RECIPE BY: Kak Fida @MyResipi
SOURCE: Mas Duniaku
TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan A: (1 family)

  •  1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
  • 6 ulas bawang putih *- ditumbuk halus
  • 1/2 ibu jari halia * - ditumbuk halus
  • 1 sudu besar cili giling * - lebihkan jika suka lebih pedas
  • 1 sudu besar serbuk rempah kari *
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit *
  • 1/2 cawan kicap manis * - lebihkan jika suka, ikut selera
  • 1 - 2 sudu besar air asam *
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan B :
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 biji kentang - potong baji dan goreng
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong serong
  • 1 biji lada benggala merah (jika suka) - potong kecil
  • sedikit daun sop,daun bawang - dihiris

Cara-cara :
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.
  2. Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
  3. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.
  4. Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
  5. Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.
  6. Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan Bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.
  7. Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.
SELAMAT MENCUBA!

RED VELVET CUPPIES - KAK SAKINAH


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Salam di hari Sabtu untuk semua. Semoga ceria-ceria selalu semuanya. Kalau nak membeli belah pada hari ni, jangan lupa bawa beg sendiri untuk isi barang-barang yang dibeli nanti ye. 

Entry ni cuma nak update tentang order yang Naz terima daripada Kak Sakinah. Lama dah order ni. Bulan puasa hari tu sebenarnya. Naz lupa gambar ni dalam folder dan belum diupdate ke blog sebab masa bulan puasa hari tu, jarang on komputer dan banyak entry pun pasal biskut raya. Memang tak ingat langsung pasal tempahan ni.


Kak Sakinah ni actually ex-boss Naz masa bertugas di USM dulu. Masa bekerja dulu, Naz panggil kak Sakinah ni Dr. Sakinah tapi since dah resign, Dr. Sakinah sendiri yang bahasakan dirinya kak Sakinah..hehehe.. Mula-mula tu rasa janggal juga. Tapi adab bersahabat kita disarankan memanggil rakan kita dengan nama yang dia gemari, so now I call Dr. Sakinah dengan panggilan kak Sakinah.

Kak Sakinah order 50 pcs red velvet cuppies untuk majlis berbuka puasa di rumah kawannya. Amat senang berurusan dengan kak Sakinah. Sebelum ni pun kak Sakinah pernah order Red Velvet  Cake untuk jamuan semasa mesyuarat di USM. Order tu dibuat oleh kawan kerja Naz dulu, Mira.
So, cuci-cuci mata je lah ye...

SELAMAT MENJAMU MATA!

Thursday, October 11, 2012

PAU KUKUS RAHEL


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Apa khabar sahabat handai semua? Harap semuanya dalam keadaan kesihatan yang baik serta ceria-ceria sahaja hendaknya. Pada yang tak sihat tu, segeralah makan ubat yang berkenaan ye. Jangan dibiarkan sakit tu berlarutan. Banyak tugasan harian yang perlu diuruskan, betul tak? 

Baiklah, hari ini Naz nak kongsikan resepi PAU KUKUS RAHEL yang Naz dapat dari laman My Resipi. Apa yang unik dalam penyediaan pau ni ialah setelah dibentuk pau tu, kita masukkan saja ke dalam cawan kertas. Mungkin ramai orang yang pernah buat macam ni tapi bagi Naz ini pertama kali Naz mencuba cara ini. Memang mudah pada Naz sebab tak perlu potong-potong kertas A4 kepada saiz-saiz kecil seperti kebiasaan yang Naz buat.  


Setelah dikukus, macam apam pula rupanya..heheheee.. Cantik juga pau kaler pink macam ni kan. Anakanda Husna makan tak henti-henti pau ni. Antara sebabnya ialah inti kacang merah yang Naz letak memang menjadi kesukaan dia. Dan satu lagi sebab ialah, warna pink yang memang menjadi  warna kegemarannya ni yang membuatkan dia tertarik sangat nak makan pau ni...hahahaa... Kuat juga penangan kaler pada kanak-kanak kan.


PAU KUKUS RAHEL
RECIPE BY: Rahel @Myresipi

Bahan-bahan ( 20 biji ):
  • 500 g tepung pau
  • 80 g gula kastor
  • 2 sudu teh yist
  • 2 sudu teh Double Action Baking Powder (Naz guna baking powder biasa jer)
  • 200 ml air suam
  • 3 titik pewarna merah jambu
  • 20 keping kertas cawan
  • 20 biji acuan apam berbentuk mangkuk
  • 80 g shortning


Cara-cara:

  1. Satukan gula, air, yist & pewarna merah jambu dlm cawan. Gaul perlahan hingga gula larut.
  2. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung pau, double action baking powder & shortening.
  3. Tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
  4. Gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
  5. Ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g. Canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
  6. Susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk. Biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selama proses pengembangan.
  7. Didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.
Nota dari Rahel: Jangan kukus pau lebih dari 10 minit. Segera alihkan pau dari kukusan setelah habis proses mengukus. Kalau tidak, permukaan kulit pau akan jadi berkerepot atau tidak rata dan tegang.

Sedap pau ni. Lembut dan gebu sangat. Sangat puas hati. Nak buat senang, makan pun sedap..Nyummm....

Opss...lupa nak bagi tau. Rahel ni dah ada blognya sendiri ye. Boleh klik pada link-link di bawah untuk ke blog beliau. Boleh tengok resepi-resepi lain serta kek-kek hasil hiasan tangan beliau yang memang memukau mata. Suka sangat tengok kek-kek Rahel ni. Untuk yang tinggal di Tawau dan sekitarnya, Rahel menerima tempahan untuk produk-produknya. Nak tau apa produk yang ditawarkan, sila ke blog beliau ye:


SELAMAT MENCUBA! 

KARI TELUR PECAH


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Harap semua sahabat dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Kari telur pecah resepi cilok dari blog Mas Duniaku ni, amat mudah disediakan. Sebaik terpandang menu ni di blog Mas, terus je buat hari tu. Cuma sekarang baru berkesempatan masukkan resepi ni ke dalam blog. Terima kasih Mas. Akak kongsikan di sini pula ye. 

KARI TELUR PECAH
RECIPE BY: Mas Duniaku

Bahan :
  • 4 biji telur
  • 8 biji bawang kecil - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 tangkai daun kari - dikisar
  • 3 sudu makan serbuk kari 
  • sedikit bahan penumis - (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1 biji cili merah - belah 2
  • 3 cawan air @ lebih
  • garam secukupnya
  • 1 kiub ayam
  • Sebiji kentang - dibelah 8 (Ni Naz tambah)
  • 1 keping asam gelugor (Ni Naz tambah)
Cara :

1. Tumis bahan kisar, bahan penumis dan serbuk kari hingga pecah minyak dengan api perlahan ( sentiasa kacau supaya tak hangit).
2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Bila kuah mula mendidih, masukkan tomato, cili, garam dan kiub ayam dan biarkan seketika.(Oleh sebab Naz menambah kentang di dalam resepi, selepas kuah mendidih, Naz masukkan kentang dan tunggu hingga kentang empuk dulu, baru masukkan bahan-bahan lain seperti dalam resepi ini).
4. Pecahkan telur satu persatu ke dalam mangkuk kecil, dan tuangkan perlahan2 ke dalam kuah yang mendidih tadi.
5. Kacau perlahan2 dan biarkan seketika dalam 2 minit dan boleh tutup api.
6. Sedia dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, October 10, 2012

RED VELVET CAKE - SUZANNA


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Tempahan dari Suzanna di klinik audio USM untuk jamuan di tempat kerjanya. Sebenarnya tempahan ni dah lama. Naz yang terlupa masukkan gambar ni ke dalam blog. Suzanna adalah orang yang sama menempah KEK COKLAT KUKUS DAN BLENDED ORANGE CAKE hari tu.


Kek ni ada lapisan cream cheese di bahagian tengahnya bersama dengan jam blueberry. Di bahagian atas kek, ada curahan coklat ganache.

Curahan coklat ganache di bahagian atas kek. Ermmm..ni yang yummy sangat ni. Suzanna kata, tak puas makan kek ni...hehehe.. Tak pe, tak puas boleh order lagi kan..hehe..

SELAMAT MENJAMU MATA!

Tuesday, October 9, 2012

PISANG SIRA GULA PERANG


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Semoga pengunjung semua dalam kesihatan yang baik-baik saja hendaknya. Alhamdulillah berkesempatan untuk meng'update' blog lagi pada hari ini.

Pisang sira ini merupakan menu yang sangat senang untuk disediakan. Sebelum ini Naz ada masukkan resepi ini iaitu PISANG SIRA dan juga PISANG SIRA GULA HANGUS. Perbezaannya adalah pada penggunaan gula di dalam resepi. Dalam resepi PISANG SIRA, air gulanya Naz warnakan dengan titisan pewarna kuning manakala dalam resepi PISANG SIRA GULA HANGUS pula, air gulanya bewarna keperangan hasil dari gula hangus yang dibuat pada awal proses memasak. 

Untuk kali ini, Naz menggunakan gula perang sebagai sebahagian dari jumlah gula di dalam resepi. Ikutlah mana-mana cara pun. Untuk kuantiti gula tu, bolehlah adjust untuk menambah atau mengurangkan rasa manisnya. Resepi ini hanya sebagai garis panduan saja pada yang belum pernah membuat pisang sira ini.

PISANG SIRA GULA PERANG
BY : Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 5-8 biji pisang nangka
  • 1 cawan air
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan gula perang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 helai daun pandan

Cara menyediakannya :
  1. Masak gula pasir dan juga gula perang bersama air di dalam periuk. Masukkan juga daun pandan bersama. Biar sehingga menggelegak dan gula larut.
  2. Sementara itu kupas kulit pisang dan belah pisang kepada dua bahagian memanjang atau potonglah ikut suka tapi jangan nipi-nipis sangat tau!
  3. Kecilkan api dapur. Masukkan pisang bersama bunga cengkih dan bunga lawang.  
  4. Tutup periuk dengan tudungnya dan reneh sehingga pisang empuk. Tutup api. Boleh dihidang pada suhu bilik atau boleh disejukkan dahulu di dalam peti ais sebelum dinikmati.

SELAMAT MENCUBA!

Monday, October 8, 2012

CHECKERBOARD CAKE/ KEK DAM (Aunty Yochna)


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Harap semua pengunjung berada dalam tahap kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan..Aminnnnn.

Checkerboard pan aka loyang kek dam ni dah lama ada dalam simpanan. Membuat dan menerai kek dam jer yang belum. Ni tiba-tiba terpanggil lak nak mencuba menggunakan loyang kek dam ni. Cari-cari resepi, terjumpa resepi di bawah ni dari blog Aunty Yochana. Tengok bahan-bahan cam mudah jer, terus tak fikir panjang untuk mencuba resepi ni. 

Rasa kek amat memuaskan, cuma bagi Naz kalau dicurah topping coklat mcm dalam resepi ni, mungkin boleh dikurangkan penggunaan gula di dalam resepi. Ini ikut tekak Naz lah. Tapi kek ni memang sedap, lembut jer bila digigit.. Jiran sebelah rumah pun kata sedap lepas rasa. Naz memang selalu bagi jiran ni rasa sikit kek-kek yang Naz buat. Ada second opinion lagi bagus kan.


CHECKERBOARD CAKE (KEK DAM)
RECIPE: Aunty Yochana

Ingredients:
  • 180 gm. Butter
  • 250 gm. sugar (Next time Naz perlu kurangkan sikit jumlah ni)
  • 3 nos. eggs (Naz guna 2 biji telur saiz A)
  • 1 tsp. vanilla essence
  • 200 ml. fresh milk
  • 250 gm. cake flour (Naz guna tepung gandum)
  • 10 gm. baking powder
  • 1/2 tsp. salt (Tak letak)
  • 60 gm. cooking chocolate - chopped coarsely and melted (Double boiler)


Ganache: Mix together and double-boil

  • 250 gm. chocolate
  • 180 gm. Dairy cream


Method:
(1) Beat butter and sugar till creamy.
(2) Add in eggs one at a time and beat till well mixed.

(3) Pour in the fresh milk gradually and if it cuddels, add a tablespoon of flour and then mix till creamy. Add in salt and vanilla essence.

(4) Add in the balance flour and baking powder and mix thoroughly.

(5) Divide the batter into 2 portions, giving a bit more to the plain portion. (Naz buat sebaliknya)
(6) Add melted chocolate into the lesser portion. (Naz buat sebaliknya)
(7) Use piping bags, fill up the bags with batter and pipe alternately into the ring and then lift up the rings.
(8) You need 3 trays of 9" cake pan to pipe the alternate colours.
(9) Bake at 175C for about 35 mins or till cooked.
(10) For ganache, put all the ingredients into a microwave bowl and microwave it till chocolate melts, stir it till smooth and let it set before pouring onto cake.
(11) Spread each layer of cake with ganache and lay the cakes alternately to get a checkerboard pattern.
(12) Pour balance ganache onto cake and set in the fridge before slicing it.

(13) Slice with a warm knife but not too hot otherwise the chocolate will smudge the cake and it looks untidy.



Untuk chocolate ganache tu, Naz tak guna resepi di atas. Naz gunakan resepi chocolate ganache dari kak Misliha. Resepi ni memang best dan dah lama Naz simpan serta gunakan sebelum ni. Resepi ni dapat masa zaman-zaman Naz tak ada blog ni lagi. Resepi ni dari fotopages kak Misliha  di http://naza214.fotopages.comTapi sekarang fotopages ni dah tak aktif lagi. Kak Misliha dah buat satu blog lain yang rasanya ramai orang kenal dia dengan nama "misscreative" di http://misscreativecakes.blogspot.com/Cantik-cantik ooooo..kek-kek kak Mis ni. Tak percaya pergilah tengok kat blog dia. Untuk resepi chocolate ganache ni, Naz kongsikan di bawah ye.

CHOCOLATE GANACHE (Kak Misliha)
RECIPE BY: Kak Misliha
TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan: (Naz cuma buat 1/2 adunan je)
  • 300 gm cooking chocolate (dadu kecil atau hiris)
  • 200 gm whipping cream
  • 1 tsp butter
Cara-cara:
  1. Panaskan whipping cream di atas api sederhana. Bila nampak buih-biuh kecil mula terbentuk di tepi-tepi periuk, masukkan cooking chocolate dan kacau hingga larut. Tutup api.
  2. Masukkan butter dan kacau hingga cair dan sebati.
SELAMAT MENCUBA!

Sunday, October 7, 2012

KEK COKLAT KUKUS & BLENDED ORANGE CAKE - SUZANNA



ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Dua biji kek ini merupakan tempahan daripada Suzanna di klinik audio USM untuk majlis jamuan di tempat kerjanya. Terima kasih Suzanna atas tempahan ini. 

Kek yang pertama ini, kek coklat moist yang disalut dengan coklat ganache dan dihias ringkas dengan buttercream. Untuk resepi kek boleh rujuk di sini: KEK COKLAT KUKUS 

Kek yang ke dua ini pula ialah Orange Blended Cake yang Naz salut dengan non dairy whipping cream yang dipukul kental. Kemudian ada filling orange pada lapisan dalamnya serta di atas kek. Untuk resepi kek boleh rujuk sini: BLENDED ORANGE CAKE

OK, SELAMAT MENJAMU MATA!

Friday, October 5, 2012

NASI MINYAK SIMPLE


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Coretan hari ini dimulakan setelah menyepi beberapa hari. Wahhh, dah masuk bulan Oktober rupanya. Cepatnya masa berlalu.

Hari ini nak kongsi resepi nasi minyak yang mudah je. Beras pun pakai beras biasa saja. Bukan beras basmathi yang memang selalu digunakan untuk pelbagai jenis nasi yang berperisa. 

Untuk lawan nasi minyak ni, Naz buat daging masak merah dan juga ayam masak kurma. Acar tu, tak lengkap sebenarnya. Cari-cari dalam peti ais, yang jumpa cuma lobak merah je. Bedal je la labu... Malas lak nak keluar cari timun..heheeee... Jadilah acar carrot. Jom tengok resepi.


NASI MINYAK SIMPLE
BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 2 cawan beras - basuh dan toskan
  • 2 cawan air rebusan daging (ikut banyak mana air yang biasa disukat untuk beras ni)
  • 1/2 cawan susu cair
  • Rempah empat sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji pelaga)
  • 2 sudu besar minyak sapi atau boleh ganti majerin
  • 3 ulas bawang merah - dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 1/2 inci halia - hiris memanjang
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit bawang goreng, kismis dan buah gajus sebagai hiasan
Cara-cara:
  1. Cairkan minyak sapi di dalam periuk letrik menggunakan api dapur. Tumis rempah empat sekawan dan juga bahan-bahan hiris. Biar hingga wangi.
  2. Masukkan air rebusan daging, garam dan susu cair. Kacau sebati.
  3. Masukkan beras, gaul dan tutup api dapur. Alihkan periuk letrik dari dapur gas dan masak nasi seperti biasa menggunakan periuk letrik tadi.
  4. Apabila nasi telah kering, gaul dan taburkan kismis serta buah gajus. Tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
  5. Bila telah masak, hidangkan dengan taburan bawang goreng di atasnya.
NOTA: Kalau tak ada air rebusan daging, boleh ganti dengan kiub pati lembu atau kiub pati ayam.


AYAM MASAK KURMA
BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam (lebih kurang 6 ketul)
  • 3-4 sudu besar rempah kurma (campur sedikit air untuk dijadikan pes)
  • 1 labu bawang besar - kisar
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 1 inci halia - kisar
  • Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
  • 3 biji kentang - dibelah 4
  • Sedikit air asam jawa (optional atau boleh diganti dengan sekeping asam keping)
  • 2 cawan air (tambah lagi sekiranya perlu)
  • 1 cawan santan pekat
  • Garam
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara:
  1. Bersihkan ayam dan buang kulitnya. Potong kepada beberapa bahagian.
  2. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi.
  3. Masukkan pes rempah kurma dan tumis hingga naik minyak. Kacau-kacau supaya tidak hangit di bahagian bawah.
  4. Masukkan ayam dan sedikit air. Biar ayam kecut sedikit.
  5. Masukkan air, air asam jawa dan kentang. Biar menggelegak dan kentang empuk.
  6. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau sentiasa agar tidak pecah minyak. 
  7. Apabila telah sebati dan mendapat rasa yang diinginkan, tutup api. Hidangkan bersama nasi.


DAGING MASAK MERAH
BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 500 gm daging 
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan cili kering kisar (ikutlah banyak mana nak sambalnya)
  • Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji pelaga)
  • 4 sudu besar sos tomato (boleh adjust ikut citarasa)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air rebusan daging 
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara:
  1. Basuh daging dan rebus hingga empuk. Setelah empuk, tutup api dan keluarkan daging. Setelah sejuk, hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk memasak nasi dan sedikit untuk digunakan dalam resepi ini.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih bersama cili kisar.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan kisar serta serai. Tumis hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan sos tomato dan sedikit air rebusan daging agar sambal tidak terlalu pekat. 
  5. Masukkan hirisan daging tadi. Rasakan garam dan gulanya. Setelah sebati, tutup api.
  6. Hidangkan bersama nasi.
Nasi minyak ni boleh dimakan bersama acar mentah atau pun nenas masak bombay sebagai pelengkap hidangan.

SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...