Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, December 20, 2011

KEK COKLAT KUKUS LIZA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kek coklat kukus lagi. Satu lagi resepi kek coklat yang ada dalam simpanan Naz. Resepi ini juga datangnya daripada fotopages kak Hanieliza. Seperti biasa, kalau kek coklat yang dikukus ni memang hasilnya lembut, gebu dan moist jer. Jadi pada penggemar kek coklat, bolehlah menambah satu lagi koleksi resepi kek coklat anda.

Deco simple jer..
Deco tu Naz guna krim mentega dan di bahagian tengah yang bewarna hitam tu adalah coklat ganache. Saja gatal tangan nak mendeco untuk lepas gian..hehehe... Hasilnya tak lah seberapa pun. Cuma teringin sangat nak bermain dengan krim mentega tu. Kebetulan masa nak buat ni, hubby tersayang ada di rumah. Jadi bolehlah dia tolong melayan si kecil Hani tu. Kalau tidak, tak kuasa Naz nak bermain krim mentega tu lama-lama di dapur dengan Hani yang akan sentiasa menarik-narik kain batikku..hehehe..

Bahagian dalam kek yang moist..

Lepaan krim mentega yang bewarna merah jambu. Tak perfect lagi..
Masih belum begitu licin hasilnya..
Seperti biasa, resepi ini Naz tulis semula dan diubah suai sedikit penyampaiannya untuk pemahaman Naz sendiri di kemudian hari.

KEK COKLAT KUKUS LIZA
SUMBER RESEPI : Kak Hanieliza

Bahan-bahan A :
  • 220 gm tepung gandum
  • 1 tsp serbuk penaik
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 50 gm serbuk koko
  • 180 gm gula perang
Bahan-bahan B :
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanila
Bahan-bahan C :
  • 200 ml susu cair
  • 200 ml minyak jagung
  • 200 ml air panas
Cara-cara :
  1. Gaulkan semua bahan-bahan A di dalam mangkuk supaya rata.
  2. Pukul bahan-bahan B di dalam mangkuk berasingan hingga kembang. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan A tadi. Kacau rata.
  3. Masukkan pula bahan-bahan C. Kacau rata dengan spatula atau ballon whisk.
  4. Panaskan kukusan hingga mendidih. Lapikkan kertas baking di dalam loyang.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus 1 jam.
  6. Bila telah masak, buka tudung kukusan berhati-hati agar air wap tidak menitik ke atas kek.
  7. Hiaskan dengan krim coklat atau krim mentega.

 NOTA NAZ :
  • Seperti biasa, apabila mengukus kek, Naz lebih suka menutup loyang kek dengan aluminium foil untuk mengelakkan titisan wap jatuh di permukaan kek.
  • Aluminium foil tu, sapukan sedikit minyak masak atau majerin di permukaan yang akan bersentuhan kek agar kek tidak melekat nanti sekiranya naik dan menyentuh aluminium foil.
Untuk resepi krim mentega (butter cream) yang Naz guna, boleh rujuk di SINI.

Bahagian tengah kek yang dituangkan coklat ganache..
Untuk resepi coklat ganache pula, Naz tuliskan di bawah.

COKLAT GANACHE
SUMBER RESEPI : Buku Panduan Asas Menghias Kek tulisan Amaruszati Noor Rahim

Bahan-bahan :

  • 300 gm krim putar (whipping cream)
  • 600 gm coklat masakan - dicincang
  • 1/2 cawan sirap glukos/ madu
  • 2 sudu kecil mentega
Cara-cara :
  1. Panaskan krim putar sehingga hampir mendidih. Curahkan ke dalam mangkuk berisi coklat masakan. Biarkan sebentar. Kacau hingga sebati.
  2. Masukkan sirap glukos atau madu. 
  3. Akhir sekali masukkan mentega. Kacau sebati.
Naz tak ikut cara di atas. Naz buat seperti di bawah :
  1. Panaskan krim putar di atas api dapur. Bila hampir mendidih, masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat cair sepenuhnya. Tutup api.
  2. Masukkan sirap glukos atau madu dan gaul rata.
  3. Masukkan mentega dan gaul hingga mentega cair dan sebati. 
SELAMAT MENCUBA!

Monday, December 19, 2011

TART TELUR KANTONIS (CANTONESE EGG TART)


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Buat tart telur ni dalam minggu lepas tapi tak sempat-sempat nak dimasukkan entrynya di sini. Malumlah musim cuti-cuti sekolah ni, lappy kena kongsi-kongsi dengan anak-anak. Sebabnya waktu minggu persekolahan, ummi dia orang tak bagi main game, waktu cuti sekolah ni lah dia orang nak pulun habis-habisan main game. Jadi sebab ni ndang-undang ummi yang buat, jadi ummi kenalah mengalah waktu cuti sekolah ni...hehehe...

Ok, resepi Tart Telur Kantonis ni Naz ambil dari SINI. Cuma cara membakarnya, Naz tak ikut 100% seperti di dalam resepi sebab macam complicated pula bila dibaca (malas sebenarnya bila banyak step tu..hehehe..).  Jadi pada yang ingin melihat resepi dan cara asal penyediaan tart telur ni, boleh klik pada link yang Naz sertakan di atas tu atau link yang ditulis dalam resepi di bawah.


Naz bakar tart ni dua sessi dengan 2 cara yang berbeza sebab nak lihat perbezaan hasilnya. Sessi pertama, Naz bakar tart curst bersama dengan fillingnya hingga masak (seperti di dalam resepi asal). Kali ke 2 pula, Naz bakar separuh masak tart curst dahulu tanpa filling, kemudian baru diisi fillingnya dan bakar lagi hingga masak sepenuhnya. Memang ada perbezaan hasil tart telur ini terutamanya pada crust atau shellnya.


Tart shell yang dibakar terus bersama fillingnya, bahagian dalam crust yang bersentuhan dengan fillingnya tidak berapa rangup dan sedikit lembab. Manakala tart shell yang dibakar dahulu sebelum dibakar bersama fillingnya lebih rangup dan lebih kering di bahagian dalamnya (yang bersentuhan dengan filling). Naz dan anak-anak lebih suka cara pembakaran yang ke dua ni sebab shell nya tu lebih rangup. Terpulang pada kehendak tekak masing-masing yer. 


TART TELUR KANTONIS
RESEPI ASAL DARI : Christine's Recipes

Bahan-bahan curst :
  • 225 gm tepung gandum (Naz guna 250 gm sebab adunan terlalu lembab dan melekit)
  • 125 gm butter
  • 55 gm gula icing
  • 1 biji telur, dipukul sikit
  • Secubit serbuk vanilli atau 1/2 tsp asen vanilla
Bahan-bahan kastad/ filling :
  • 3 biji telur
  • 110 gula kastor
  • 225 gm air panas
  • 85 gm susu cair
  • 1/2 tsp asen vanilla
Cara-cara (penyediaan crust) :
  1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur dan pukul pada kelajuan perlahan. Tambahkan vanilla dan kacau rata.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga membentuk doh yang lembut.
  4. Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart hingga kemas. Buang lebihan doh di tepi-tepi acuan tart dengan pisau.
Cara-cara (penyediaan kastad/ filling) :
  1. Larutkan gula di dalam air panas.
  2. Pukul telur bersama susu cair dengan ballon whisk. Masukkan larutan gula di atas tadi dan gaul sebati.
  3. Tapis adunan ke dalam jug kecil.

Cara-cara Naz membakar Tart Telur Kantonis :
Cara Pertama :
  1. Tuang larutan kastad/ filling ke dalam tart shell yang belum dibakar.
  2. Bakar di dalam oven pada suhu 180-200 C selama 25 - 30 minit atau hingga kastad masak.

Cara Ke Dua :
  1. Cucuk dasar tart shell yang belum dibakar dengan garfu. Bakar separuh masak di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180-200 C selama 10 minit.
  2. Keluarkan tart shell dari oven.
  3. Tuangkan larutan kastad/ filling ke dalam tart shell dan bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 180-200 C atau sehingga kastad masak.
 SELAMAT MENCUBA!

Saturday, December 17, 2011

KEK COKLAT MOCCA KUKUS

 

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Salam di pagi hari untuk semua yang sudi berkunjung ke blog ini.. Harap yang berkunjung sihat sejahtera hendaknya.
Kek coklat mocca kukus yang memang sedap. Resepi dari Kak Hanieliza yang memang terkenal sebagai pakar dalam pelbagai menu masakan yang kini telah bergelar Chef. 

Resepi ini telah lama Naz simpan dan telah mencubanya dahulu sewaktu baru mula berjinak-jinak melayari web masakan di internet. Waktu tu suka sangat buka laman fotopages kak Hanieliza untuk melihat hasil tangan beliau di dapur. Bolehlah dijadikan salah satu koleksi resepi kek coklat bagi penggemar kek coklat. Memang sedap dengan campuran rasa coklat dan nescafe di dalamnya. Keknya pun gebu, lembut dan lembab je. Naz simpan dan kongsikan di sini pula resepi ini ye kak Liza. Cara penyampaian resepi ini telah diolah sedikit untuk kefahaman Naz sendiri. Terima kasih dan minta halal ye kak Liza!



KEK COKLAT MOCCA KUKUS
SUMBER RESEPI : Kak Hanieliza

Bahan-bahan A :
  • 1 ketul butter (250 gm)
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan brown sugar/ gula kastor
  • 1 cawan susu cair
  • 1 Tbsp serbuk nescafe
  • 1/2 cawan susu pekat manis
Bahan-bahan B :
  • 3 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan-bahan C :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan A ke dalam periuk dan kacau atas api sederhana hingga semua bahan sebati (tiada ketulan). Tutup api dan biarkan suam.
  2. Pukul bahan-bahan B hingga kembang. Masukkan ke dalam adunan A di no 1 tadi. Kacau rata dengan spatula atau ballon whisk.
  3. Masukkan bahan C yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil digalu hingga sebati.
  4. Panaskan kukusan.
  5. Lapik loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan ke dalam loyang.
  6. Kukus kek selama 1 jam atau sehingga masak dengan api sederhana. Sekiranya quantiti adunan dikurangkan dan menggunakan loyang yang lebih kecil, kurangkan waktu mengukus (Naz buat 1/2 adunan saja dan kukus 30 minit).
NOTA NAZ :
  • Semasa mengukus, pastikan air tidak menitis di atas kek supaya permukaan kek kekal cantik.
  • Cara Naz mengelakkan air kukusan merosakkan kek : Balut loyang kek dengan kertas aluminium yang disapu sedikit majerin atau minyak pada permukaan dalamnya. Tujuan menyapu minyak masak atau majerin tu, supaya sekiranya kek naik dan menyentuh aluminium pada permukaan loyang, kek tak akan melekat dan boleh mengelakkan kecacatan pada rupa kek.
Inilah rupa loyang kek yang dibalut dengan aluminium foil.


Untuk topping yang dicurah ke atas kek, resepi biasa Naz buat :

COKLAT GANACHE
Bahan-bahan :
  • 200 gm coklat masakan
  • 150 gm krim putar (whipping cream)
  • 1 Tbsp marjerin/ butter
Cara-cara :
  1. Panaskan krim putar secara double boiler atas api sederhana. Bila hampir mendidih, tutup api.
  2. Masukkan coklat masakan yang telah dipotong-potong kecil. Kacau hingga cair sepenuhnya.
  3. Masukkan majerin dan gaul sebati. Siap! Boleh digunakan.
SELAMAT MENCUBA!

Thursday, December 15, 2011

PAJERI NENAS MUDAH


Assallamualaikum dan salam sejahtera semua.

Harap semua pengunjung sihat walafiat hendaknya. Gulai pajeri nenas ni memang kegemaran Naz sejak dari dulu. Apa-apa lauk yang letak nenas memang jadi kegemaran. Biasanya kebanyakan gulai pajeri nenas menggunakan kerisik sebagai salah satu bahannya. Jadi untuk gulai pajeri nenas mudah ini, tiada penggunaan kerisik di dalam resepi. Saja nak cuba tanpa kerisik. Tambah pula dengan kerisik yang jarang-jarang ada simpanannya di rumah. Dari segi rasa, tak ada perbezaan nyata pun kalau ditambah kerisik atau tidak. But as for me, Naz lagi suka yang tiada kerisik ni. Ikut selera masing-masinglah yer.

Kuahnya pun Naz tak buat pekat sangat seperti kebanyakan gulai pajeri nenas ni. Yang sedang-sedang aja. Naz gunakan gula merah sebagai penambah perisa. Bila guna gula merah ni, warna gulai pun lebih gelap.

PAJERI NENAS MUDAH

Bahan-bahan :
  • 1/2 biji nenas ~ dipotong kecil
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu besar udang kering ~ dicuci dan direndam seketika, toskan
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 sudu besar rempah kari ikan
  • 1/2 cawan santan pekat
  • Air secukupnya
  • Gula merah
  • Garam
  • Minyak jagung untuk menumis
Cara-cara :
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan juga udang kering bersama.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama kulit kayu manis hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari ikan dan kacau-kacau sambil memasukkan sedikit air. Biar hingga masak elok.
  4. Masukkan nenas dan sedikit air(lebih kurang 1 - 11/2 cawan). Masukkan garam dan gula merah. Kacau rata. 
  5. Bila mengelegak, masukkan santan pekat. Kacau dan rasakan gulai ikut selera masing-masing. Bila nenas sedikit layu, tutup api dapur. Hidangkan.
SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, December 13, 2011

KUEH TEOW GORENG



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Menu yang simple saja hari ini. Teringat sewaktu kecil, memang Naz tak pernah makan kueh teow. Bukan saja tak pernah makan tapi tak kenal pun rupa kueh teow. Ini kerana bonda Naz memang tidak pernah menyediakan hidangan yang menggunakan kueh teow. Untuk mengenalinya melalui kedai-kedai makan di luar lagi lah tidak sebab memang parent Naz jarang sangat makan di luar. Rasanya Naz mula mengenali kueh teow ni semasa duduk di asrama kerana menyambung pelajaran selepas peringkat sekolah.

Rasanya kebanyakan orang pun tau cara menyediakan kueh teow goreng ni. Resepi ini agak ringkas. Tiada penggunaan kerang di dalamnya kerana anakanda Haris memang suka dengan isi ayam saja di dalam menu ini manakala Husna pula suka sekiranya ada fish ball dan fish cake. Yang suka kerang cuma ummi dan ayahnya saja. Kalau ada kerang memang lagi sedap tapi bila anak-anak makan, dikuis-kuisnya ke tepi pinggan. Jadi khas untuk rujukan anakanda-anakandaku di kemudian hari, di sini ummi tuliskan resepi kueh teow goreng yang kalian gemari.

KUEH TEOW GORENG

Bahan-bahan :
  • 1 bungkus Kueh Teow (400 gm)
  • 4 ulas bawang merah ~ tumbuk
  • 4 ulas bawang putih ~ tumbuk
  • 4 sudu besar cili boh/ cili kering mesin (boleh adjust sendiri)
  • 1/2 cawan isi ayam ~ yang telah dipotong kecil
  • 6 biji bebola ikan ~ dihiris
  • 1-2 batang fish cake ~ dihiris
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 4 sudu besar kicap masin
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan air
  • 200 gm taugeh ~ dibuang ekornya, dibasuh dan ditoskan
  • Minyak jagung/ minyak masak untuk menumis
  • Cili merah atau lada jeruk ~ untuk hiasan dan penambah perisa
  • Asam limau ~ sekiranya suka
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili boh dan tumis hingga masak.
  2. Masukkan isi ayam. Gaul sekata. Biar seketika.
  3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin dan juga sos cili. Masukkan 1/4 cawan air. Gaul sekata.
  4. Masukkan bebola ikan dan juga fish cake. Gaul rata. 
  5. Masukkan kueh teow dan gaul sebati. Rasakan masakan anda. Adjust ikut citarasa dengan menambah kicap, sos cili atau garam.
  6. Akhir sekali masukkan taugeh dan gaul rata. Jangan lama sangat nanti taugeh lembik. Tutup api.
  7. Hidangkan dengan hirisan cili merah atau cili jeruk dan juga daun bawang. Perahkan asam limau sekiranya suka.
SELAMAT MENCUBA!

Sunday, December 11, 2011

BISKUT COKLAT CHIP (Mawar Merah)


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah masih lagi diberikan kesempatan olehNya untuk meneruskan lagi catatan di dalam blog ini khas buat anak-anakku di kemudian hari nanti. Bersyukur juga masih diberi peluang untuk berkongsi ilmu yang sedikit ini dengan pengunjung yang sudi bertandang ke sini.

Satu lagi koleksi biskut coklat chip yang dicuba dan disimpan resepinya ke dalam blog ini. Memang sedap bagi penggemar biskut coklat chip. Setelah mencubanya, boleh dikatakan resepi biskut ni boleh menjadi pencabar atau saingan kepada biskut coklat chips ala-ala famous amos dulu yang pernah dicuba.

Two tumbs up!! Memang tidak mengecewakan. Resepi yang sedap ni dikongsi oleh kak Mawar Merah ~ "sumber ilhamku". Terima kasih ye kak. Kak Mawar Merah ni syorkan agar Naz cuba dulu separuh adunan untuk 'test market' katanya. Tapi Naz buat terus satu adunan. Nasib baik buat satu adunan terus. Semasa menaip ni pun, biskut ni dah tinggal 1/4 saja lagi dalam balang tu. Betul-betul mendapat sambutan dari anak-anak. Teksture biskut yang ringan dan rangup betul-betul menambat hati. Lebih-lebih lagi cuti sekolah ni, cepat je makanan di dapur tu langsai.

Naz kongsikan di sini pula resepi ini ye kak Mawar. Naz olah sedikit cara penulisan resepi agar lebih mudah Naz sendiri fahami di kemudian hari. Terima kasih kak Mawar Merah.



BISKUT COKLAT CHIP (Mawar Merah)

Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 3/4 sudu teh baking soda* (*ayak bersama)
  • 1 cawan butter (225 gm butter)
  • 1 1/4 cawan gula perang (Naz guna 1 cawan jer)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh asen vanilla
  • 2 cawan coklat chip (Naz cuma guna 1/2 cawan jer)
  • 2 biji telur


Cara-cara :
  1. Pukul gula dan butter hingga lembut. Campurkan telur dan asen vanilla dan pukul hingga sebati.
  2. Perlahankan speed dan masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit beserta coklat chip.
  3. Sudukan 1 sudu teh adunan ke atas loyang yang dilapik dengan baking paper. Letakkan jarak-jarak sebab adunan akan mengembang semasa proses pembakaran.
  4. Bakar selama 15 minit pada suhu 175 C bergantung kepada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!  

Thursday, December 8, 2011

KEK GULA HANGUS/ KEK SARANG LEBAH/ KEK SPAN


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kek sarang lebah atau kek gula hangus atau ada juga yang memanggilnya kek span ni memang telah terkenal dari dulu lagi. Naz pernah mencuba beberapa jenis resepi kek gula hangus sebelum terjumpa resepi Kak Halimah ni dulu di blog Koleksi Resepi Diana yang kini blog beliau nampaknya telah di'private'kan. Setelah mencuba buat pertama kalinya dahulu resepi kak Halimah ni, terus jatuh hati. Masa tu blog ni pun belum wujud lagi.

Jadi untuk kesekian kalinya, resepi ini digunakan sekali lagi untuk hasilnya yang memang terjamin kesedapannya. Sukatan bahan-bahannya pun senang disediakan.

Bahangian permukaan kek

KEK GULA HANGUS
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
SUMBER RESEPI : Kak Halimah via blog Koleksi Resepi Diana


Bahan untuk gula hangus :

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar mentega
Cara :
  1. Gula digoreng dengan api sederhana besar.
  2. Bila gula dah agak cair, masukkan air panas (bab ni kena hati-hati sikit tau! Nanti dia meletop-letop).
  3. Masak hingga gula betul-betul larut.
  4. Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga ia cair. Tutup api dan ketepikan.
Bahan untuk kek :
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil asen vanilla
Cara-cara :
  1. Pukul telur hingga kembang (warna telur menjadi pucat).
  2. Masukkan susu pekat manis dan pukul rata. Mulai step ni, boleh curah adunan ke dalam blender je kalau nak.
  3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
  4. Tuangkan asen vanilla.
  5. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.
  6. Selepas 3 - 4 jam, warna bancuhan kek akak berubah. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sesuai dan kacau agar tepung tak mendap.(Naz kacau adunan sebelum menuang ke dalam loyang).
  7. Bakar selama 1 jam pada suhu 160 C dengan api bawah sahaja. Kemudian balance terakhir 11 minit tu pula api atas dan bawah. 
NOTA :
~ Kek ni dah banyak kali Naz buat. Dari pengalaman membakarnya, selalunya masa membakar memang lebih daripada 1 jam(menggunakan oven Naz le). Bila cukup masa 1 jam, cuba goyangkan sedikit loyang. Sekiranya adunan kek kelihatan masih tidak masak iaitu masih bergoyang, tambah lagi waktu pembakaran. 
~ Boleh juga diuji dengan mencucukkan lidi ke dalam kek. Sekiranya lidi keluar bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya tidak, tambah lagi waktu pembakaran.
~ Naz juga pernah cuba mengukus kek ini. Hasilnya ia lebih lembab tapi rasanya memang berbeza dari yang dibakar. Nak tau apa perbezaannya, kenalah cuba.

Permukaan bawah kek

SELAMAT MENCUBA! 

Wednesday, December 7, 2011

FLUFFY PANCAKE (PANKEK GEBU)

 

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Bertemu kembali setelah sekian lama menyepi. Blog pun dah bersawang. Cuti sekolah ni banyak pula urusan melebihi dari hari persekolahan.

Pankek gebu ni diperolehi resepinya dari laman web allrecipes.com. Resepi yang amat mudah dan hasil yang sungguh memuaskan. Memang gebu dan lembut pankek ni. Ukuran bahan-bahannya pula boleh diperolehi dalam sukatan berat metrik ataupun sukatan cawan dan sudu metrik. Sungguh memudahkan kerja.

Pada tekak Naz, kemanisan pankek ni sedang elok saja kalau dimakan bersama sebarang manisan seperti madu, susu pekat manis atau pun sebarang jem. Sekiranya ingin dimakan begitu sahaja, mungkin perlu ditambah sedikit lagi sukatan gulanya agar lebih sedap. Apa-apa pun 'sedap' adalah satu perkara subjektif. Jadi ikutlah tekak masing-masing ye. 


FLUFFY PANCAKE (PANKEK GEBU)
SUMBER RESEPI : allrecipes.com 

Ingredients :
  • 3/4 cup milk (180 ml)
  • 2 Tbsp white vinegar (30 ml)
  • 1 cup all-purpose-flour (125 gm)
  • 2 Tbsp white sugar (25 gm)
  • 1 tsp baking powder (5 gm)
  • 1/2 tsp baking soda (2 gm)
  • 1/2 tsp salt (3 gm) 
  • 1 egg
  • 2 Tbsp butter-melted (30 gm)
  • 1 tsp vanilla asen - Naz tambah sendiri (baru update 8/12/11, lupa nak tulis)
  • Cooking spray - Naz omit yang ni sebab guna non stick pan
Directions :
  1. Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
  2. Combine flour, sugar, baking powder, baking soda and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
  3. Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.


SELAMAT MENCUBA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...