Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, February 26, 2010

SERIMUKA DURIAN


Kali ni nak simpan resepi Serimuka Durian lak ke dalam blog ku ini. Syok sangat sebab first time buat dan Alhamdulillah menjadi..
Jadi kepada penggemar-penggemar makanan berasaskan durian, bolehlah mencuba kuih ini.
Naz pun mencuba buat kuih ini bila tengok ada beberapa ulas durian yang isinya keras sedikit tapi bau dan rasa still ada, tidak bersentuh. Hai, nak buat tempoyak, dah 2 balang tempoyak dibuat.. Daripada membazir jer, tu yang menerai isi durian tu untuk dibuat kuih..

SERIMUKA DURIAN
Sumber : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan Lapisan Bawah
:
1 cawan pulut
1 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Cara :
1. Basuh beras pulut dan toskan. Masukkan semua bahan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
2. Minyakkan atau lapikkan dengan plastic satu loyang lain dan masukkan pulut yang telah masak tadi. Tekan dan ratakan pulut.
3. Tuang bahagian lapisan atas.

Bahagian Lapisan Atas
1 cawan santan pekat (guna santan segera/box je pun boleh)
1/2 cawan gula perang
2 biji telur (pukul sikit)
3-4 ulas durian (ambil isinya)
21/2 TBSP tepung gandum
1 TBSP tepung jagung
1 tsp garam
1 tsp gula pasir(optional-utk tambah kemanisan if kurang)

Cara :
1. Santan dan isi durian diblend supaya halus.
2. Masukkan bahan lain dan kacau hingga sebati.
3. Masak bancuhan di atas api perlahan hingga naik wap.(kejap je)
4. Tuang ke atas pulut tadi dan kukus hingga masak atas api sederhana.
5. Sejukkan dulu sebelum dipotong.

Saturday, February 20, 2010

DURIAN CUPCAKES



Resepi asal dari sis Rossya. Cuma dah diubah suai sikit untuk kesenangan Naz menyediakannya setelah diexperiment di dapur rumah ni.

Bagi penggemar makanan berasaskan durian, bolehlah mencuba resepi ini. Not bad.. Lembut dan gebu. Sewaktu membakar pulak, harum bau durian tu memenuhi ruang rumah..

DURIAN CUPCAKES
Bahan
: (dapat 36 biji cupcakes)
240 gm butter
240 gm isi durian
80 -100 ml fresh milk(bergantung kepada kelembutan @ kekerasan isi durian)
2 biji telur(dipukul dgn garfu)
250 gm tepung kek NONA }
1 tsp baking powder } ayak
1/2 tsp baking soda }
Secubit garam
150-200 gm castor sugar(sesuaikan ikut kemanisan durian)
Beberapa titis pewarna kuning

Cara :
1. Masukkan bahan ayak ke dalam mangkuk. Masukkan garam dan gula dan gaul rata.
2. Campurkan butter ke dalam adunan dan putar/pukul dengan mixer hingga adunan menjadi “crumbly” (macam breadcrumb).-->ADUNAN A. Dalam bekas lain, isi durian dan susu dicampur dan blend untuk mendapatkan puree yang halus(fine puree). Then masukkan puree durian ke dalam ADUNAN A. Masukkan juga telur dan kemudian blend hingga sebati. Masukkan pewarna kuning dan gaul dgn spatula.
4. Sudukan ke dalam paper cup yang telah diletakkan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 20 minit.

Thursday, February 11, 2010

KUIH KETAYAP


Suka buat kuih ni sebab anak-anak pun suka makan kuih ni. Selalu Naz menggunakan santan sebagai salah satu bahannya tetapi kali ini Naz cuba tukar kepada susu segar pulak. Sedap juga rasanya. Tiada perbezaan yang nyata. So ini resepinya..
KUIH KETAYAP
Bahan kulit
:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
Beberapa titis pewarna hijau
Secubit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar hingga sebati. Insyallah tak berketul-ketul...
2. Panaskan kuali non stick dan lengser sedikit minyak.
3. Ambil sesenduk adunan dan tuang ke dalam kuali. Ratakan supaya kulitnya tidak terlalu tebal.
4. Apabila masak, angkat dari kuali. Buat sehingga semua adunan habis digunakan.
5. Letak sedikit inti ke atas kepingan kulit kuih, dan gulung dengan kemas. Buat hingga selesai. Siap untuk dimakan..


INTI KELAPA
Bahan-bahan
:
3 cawan kelapa parut muda
3/4 cawan gula merah
Secubit garam
Gula pasir(tambahan sekiranya kurang manis)
1/2 cawan air
2 helai daun pandan(disimpul)

Cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali dan masak di atas api sederhana sehingga sebati dan kelihatan kering sedikit. Bab kering ni ikut masing-masing punya kehendak ye sebab ada orang yang suka inti kebasahan sikit dan ada orang yang suka inti kering.. So ikut tekak masing-masing..

Tuesday, February 9, 2010

KEK PISANG LEMBUT


Kek pisang yang sedap dan lembut ini dibuat untuk minum petang di rumah. Kebetulan memang ada beberapa biji pisang emas yang dah terlalu masak. Anak-anak pun memang suka sangat dengan hasil kek ini. Siap buat mini cupcakes untuk bawak bekal ketika bermain di padang pada petang tu jugak.. Sebelum membakar, Naz taburkan sedikit coklat rice di atas adunan..

KEK PISANG LEMBUT
Bahan-bahan
:
125 gm butter
100 gm brown sugar/ gula pasir
2 biji telur
5 biji pisang emas(130 gm)-dilenyek
1 tsp asen vanilla
1 tsp ovalette
1 tsp susu tepung
Sedikit coklat rice untuk taburan

Bahan ayak :
140 gm tepung gandum
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp baking powder

Cara :
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu dan gaul rata setiap kali dimasukkan.
3. Masukkan ovalette dan terus memukul.
4. Masukkan pisang lenyek dan asen vanilla. Gaul rata.
5. Masukkan bahan ayak beserta susu tepung dan kaup balik dengan spatula.
6. Sapu loyang dengan sedikit mentega dan tabur rata sedikit tepung gandum. Ketuk keluar lebihan tepung.
7. Masukkan adunan kek ke dalam loyang. Taburkkan coklat rice di permukaan adunan.
8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 50 minit atau sehingga masak.

Mini cupcakes untuk bekalan ke padang permainan..

Sunday, February 7, 2010

SAGO PEARL PUDDING


Sago Pearl Pudding atau Puding Sago ini resepinya dah lama ambil dari rumah En.Mat Gebu. Cuma baru sekarang mencuba buat. Rasanya lebih kurang macam agar-agar santan sebab penggunaan santan dalam resepi ini. Yang menariknya dengan puding ini ialah..... tentulah warnanya yang pelbagai. Lebih-lebih lagi bila kelihatan biji-biji sago yang telah diwarnakan. Sungguh menarik..

Teringat pula Naz sewaktu kecil dulu, kalau hantaran perkahwinan memang ada sedulang hantaran yang diletakkan puding atau agar-agar. Tapi zaman sekarang ni dah jarang orang buat puding sebagai hantaran. Walau bagaimanapun, Sago Pearl Pudding ini sesuai dijadikan hantaran kerana warnanya yang cantik lebih-lebih lagi kalau acuan yang digunakan menarik bentukknya.

Ini puding yang menggunakan bekas kecil-kecil..


Haaaa.. ini yang dah dipotong..Lebih jelas warnanya kan..


SAGO PEARL PUDDING / PUDING SAGO
Bahan-bahan
:
100 gm biji sagu rumbia
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
300 gm gula pasir
3 helai daun pandan
250 ml santan
3 jenis pewarna kegemaran

Cara :
1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih. Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan santan dan kacau rata. Kecilkan api.
5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...

Friday, February 5, 2010

TEMPAHAN SWISS ROLL



3 batang Swiss Roll Coklat ni dibuat untuk member-member yang request nak beli. Ingatkan nak buat lebih tapi aising mentega habis pulak stoknya bila dah buat gulungan yang ke 3. So yang boleh siap cuma 3 gulung jer. Next time pulak baru boleh buat. Resepi sama seperti yang pernah diletakkan ke dalam blog ini. Tapi tak apalah. Naz taip jer sekali lagi. Lagi pun copy & paste je. Gambar Swiss Roll yang dah kena potong tak adalah sebab ini tempahan orang..

SWISS ROLL COKLAT
Bahan-bahan
:
3 biji telur gred A @ B #
2 oz gula castor #
1/2 sudu teh baking powder #
1/2 sudu teh esen vanilla #
1/2 sudu besar ovallete #
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 sudu besar tepung #
1/2 sudu besar susu tepung #
2 oz mentega cair
1 1/2 sudu besar serbuk koko
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :
1) Masukkan semua bahan bertanda # ke dalam mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maxima selama 7 – 10 minit or till fluffy.
2) Asingkan 1 1/2 sudu besar adunan putih dan masukkan ke dalam piping bag.
3) Masukkan serbuk koko ke dalam adunan putih di dalam mixer dan pukul selama 1 hingga 2 minit agar serbuk koko sebati.
4) Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. Tuang adunan koko tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
5) Paipkan adunan putih tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
6) Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
7) Keluarkan kek yang telah masak ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.
- Potong dan hidangkan.

Wednesday, February 3, 2010

STRAWBERRY JAM MUFFIN


Resepi dari Yani(MyResipi) tapi resepi asal namanya Bluberry Jam Muffin. Naz tukar jadi Strawberry Jam Muffin sebab menggunakan jem strawberi yang terdapat di rumah ni. Sedap jugak muffin ni..

STRAWBERRY JAM MUFIN
Bahan-bahan
:
140 gm butter(suhu bilik)
120 gm gula
2 biji telur
4-6 titis asen vanilla
4 TBSP susu segar
200 gm tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp strawberry emulco
Jem strawberi secukupnya

Cara :
1. Pukul butter hingga berkrim.
2. Tambah gula dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan telur dan kacau.
4. Masukkan pula asen vanilla, susu dan strawberry emulco dan pukul hingga sebati.
5. Ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan batter dan kacau menggunakan spatula.
6. Isikan bekas muffin 1/2 penuh dengan adunan batter.
7. Masukkan 1/2 TBSP jem strawberi.
8. Tutup jem dengan 1 TBSP adunan batter.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 25 minit.

NOTA :
* Naz taburkan coklat chip dan strawberry chip di atas big muffin sebelum membakar.


Yang ini mini muffin...

Tuesday, February 2, 2010

KEK GULA HANGUS


Kek Gula Hangus atau sesetengah orang memanggilnya "Honey comb" resepi dari Kak Halimah ni memang terkenal rasanya dikalangan blogger yang dah mencuba. Naz pun dah banyak kali buat kek ini menggunakan resepi Kak Halimah ni. Memang menjadi sarang kek nie.. Rasanya pun sedap.. Dapat resepi dari Koleksi resepi pilihan diana.


KEK GULA HANGUS
Sumber: Kak halimah
Bahan untuk gula hangus :
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

Cairkan gula dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas.(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop). Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

Bahan untuk kek :
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya :
1. Pukul telur sampai kembang.(warna telur menjadi pucat/’pale’)
2. Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
3. Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
4. Tuang kan esen vanilla.
5. Last sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik. Lepas 3 jam, warna bancuhan kek akan berubah.
6. Tuangkan adunan dalam loyang yang sesuai dan kacau supaya tepung tak mendap dan bolehlah dibakar selama 1 jam pd suhu 160°C dengan api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...