Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, December 31, 2009

SERIMUKA PANDAN


Kali ini nak simpan resepi Serimuka Pandan pulak ke dalam blog ini. Ada juga orang yang memanggil kuih ini dengan nama Putri Salat. Apa-apa pun ini merupakan resepi yang Naz guna untuk membuat kuih ini.


SERIMUKA PANDAN
(Untuk loyang segi empat 17 cm)
LAPISAN BAWAH (PULUT)
Bahan-bahan
:
1 cawan pulut
1 1/4 cawan santan cair
Secubit garam

Cara :
# Basuh pulut.
# Masukkan pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
# Lapik loyang lain dengan plastik .
# Masukkan pulut yang telah masak tadi. Ratakan dan tekan pulut supaya mampat dan cantik.
# Kukus semula dan tuang lapisan atas.

LAPISAN ATAS
Bahan-bahan :

1 cawan santan pekat
1/4 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
1/4 cawan gula
2 TBSP tepung gandum
2 TBSP tepung kastad
1 biji telur
1/2 tsp garam

Cara :
# Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul. Tapis adunan sekiranya perlu.
# Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
# Kukus lebih kurang 30 minit. Untuk mengelakkan wap air jatuh ke atas kuih, balut penutup kukusan dengan kain.
# Biarkan kuih sejuk dulu di dalam loyang sebelum dipotong.

Nota:
* Adunan di atas cuma menghasilkan kuih dalam loyang square 17 cm saja. Jadi kalau nak buat banyak, doublekan aja adunan di atas tu.
* Jus pandan boleh digantikan dengan beberapa titis perisa pandan yang dicampurkan dengan air dan pewarna hijau bagi sesiapa yang sukar mendapatkan daun pandan. (Naz pun guna perisa pandan sebab nak try. Sedap jer..)
* Naz gunakan santan dalam kotak sebab memang dah ada di rumah..


Perisa pandan dan pewarna hijau yang Naz gunakan.

Sunday, December 27, 2009

KEK PISANG NORAZIE


Resepi kek pisang nie datangnya dari Norazie tapi Naz jumpa resepi ni dari dapur maklang Azie rasanya.. Naz cuma buat separuh adunan jer sebab kalau full adunan dapat banyak sangat.. Bolehlah cuba untuk menambah salah satu resepi yang menggunakan pisang..

KEK PISANG NORAZIE
Bahan-bahan
: (resepi ini 1/2 dr resepi asal.naz dapat satu loyang bulat 19 inci)
1 cawan gula (boleh guna gula biasa atau brown sugar)
1 1/2 cwn tepung gandum (naz guna tepung kek) - ayak
1 cawan minyak masak (naz guna butter cair)
3 biji pisang berangan (naz guna pisang emas 6 biji)
1 sudu teh soda bikarbonat - ayak
3 biji telur
1 tsp asen vanilla (ni tambah sendiri)

Cara :
# Telur + gula --> pukul till fluffy.
# Masukkan pisang yang telah dilenyek beserta asen vanilla. Gaul sebati.
# Masukkan minyak. Gaul sebati.
# Masukkan tepung dan soda. Kaup balikkan hingga sebati dengan spatula.
# Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada 180° C selama 1 jam.

Saturday, December 26, 2009

PUDING ROTI CARAMEL


Resepi kali ini adalah resepi yang menggunakan roti sebagai salah satu bahannya. Kalau ada roti di rumah tu yang dah tak bersentuh tapi masih elok(tidak berkulat), jangan dibuang. Boleh lagi digunakan untuk membuat sesuatu yang boleh dimakan. Yang pasti, perlu dielakkan pembaziran..


PUDING ROTI CARAMEL
Sumber : Hanieliza
Bahan-bahan :
750 ml susu segar
3 biji telur
2 TBSP gula kastor
1 tsp esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan.... buah peach dalam tin atau fruit koktel

Cara :
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. 1/2 cawan gula tadi dijadikan gula hangus dan masukkan ke dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas api sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan ke dalam pinggan yang melengkung.
8. Susunkan hirisan buah peach atau taburkan fruit cocktail dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.


**Nadz blend roti dgn susu supaya roti tu hancur… so tak nampaklah ada roti dlm pudding tu…

Friday, December 25, 2009

AGAR-AGAR BUAH LONGAN


Hmmm.. dapat idea nak buat agar-agar ni bila tengok di rumah kak Rinn dulu. Cuma macam biasalah mesti ada modifikasi semasa membuatnya mengikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di dapur rumah ni. Kebetulan di rumah ni memang ada buah longan segar. Walaubagaimana pun, buah tu boleh ditukar kepada buahan lain mengikut selera masing-masing. Pasti sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais...


AGAR-AGAR BUAH LONGAN
Bahan-bahan :

10 gm serbuk agar-agar
1 liter air(4 mug air)
10 TBSP gula pasir (ubah suai ikut kemanisan sendiri)
Buah longan (dikopek dan dibuang bijinya)-Pakai dlm tin pun boleh
Sedikit pewarna merah(naz guna sirap cordial)
Sedikit pewarna hijau

Cara :
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3. Susunkan buah longan ke dalam acuan kecil atau ke dalam loyang.
4. Keluarkan 1/2 larutan agar-agar dan tuang ke dalam acuan sekadar menengglami buah longan. Biarkan larutan keras sedikit.
5. !/2 lagi larutan agar-agar dicampur dengan sirap atau pewarna hijau.
6. Tuang ke dalam acuan yang berisi buah longan dan agar-agar plain tadi. Biarkan keras dan sejukkan di dalam peti sejuk.

Saturday, December 12, 2009

SWISS ROLL NENAS


Kali ini saksikan kemunculan "SWISS ROLL NENAS". Resepi swiss roll yang sama jer dengan resepi Swiss roll batik coklat dulu cuma ada sedikit modifikasi untuk disesuaikan dengan nama Swiss Roll Nenas ni.


Dalam resepi ini Naz menggunakan jem nenas sebagai filling kek. Jem nenas ini adalah jem nenas yang memang ada di rumah ni yang biasa Naz buat untuk membuat kuih tart nenas.
Cuba lihat swiss roll yang dah kena potong ni. Nampak kan jem nenasnya..

SWISS ROLL NENAS
Bahan A
:
3 biji telur gred A @ B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
Sedikit pewarna kuning
Jem nenas secukupnya

Cara :
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min)
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag.
3. Masukkan sedikit pewarna kuning ke dalam adunan batter asal dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
5. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
6. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan jam nenas.
9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

Friday, December 11, 2009

ROTI JALA / ROTI KIRAI


Buat roti jala untuk sarapan pagi. Satu adunan, boleh tahan jugak banyak keping roti jala yang diperolehi. Disebabkan dah terlalu banyak makan daging since raya haji hari tu, so roti jala ni dilawankan dengan kari ikan sardin(boleh rujuk bawah label ikan yer!).


ROTI JALA
Bahan-bahan
:
2 cawan tepung gandum
1 cawan fresh milk atau susu cair atau santan
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 tsp garam
Beberapa titis pewarna kuning

Cara :
1. Masukkan semua bahan cecair ke dalam blender dan blend. Masukkan tepung sediki demi sedikit dan blend sehingga sebati. Sekiranya batter kelihatan berketul-ketul tapis ke dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali leper non stik dan tebar roti jala menggunakan acuan roti jala. Biarkan roti jala masak lebih kurang 1 minit.
3. Angkat dan lipat ikut bentuk yang anda suka.

KARI IKAN SARDIN


Resepi kari ikan sardin ini, cedok dari dapur ummizaihadi. Ummi, Naz copy & paste jer ye.. Makan kari ikan sardin ini bersama roti jala aka roti kirai untuk sarapan pagi. Dah puas pulak makan daging semenjak hari raya haji hari tu. Saja tukar selera dengan kari ikan pulak. Kalau nak resepi roti jala, sila cari di bawah label "Kuih-muih" ye!

KARI IKAN SARDIN
Bahan-BAHAN
:-
1 tin besar sardin - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan cair * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
1 cawan santan pekat
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa

Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras – tumbuk

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu.
3. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. 4. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api.
5. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.

Thursday, December 10, 2009

MUFFIN PISANG COKLAT RICE



Resepi muffin ni mudah juga sebab semua bahan cuma perlu dikacau atau digaul aje..Cuma jumlah gula tu boleh dikurangkan bagi sesiapa yang tak gemar makanan yang manis-manis sangat. Lagi pun kemanisan muffin ni dipengaruhi oleh pisang yang digunakan jugak. Lebih masak pisang tu, tentulah lebih manis rasanya.. Jadi ikut tekak masing-masing ye..

MUFFIN PISANG COKLAT RICE
Sumber : Hanieliza
(Nadz buat dapat 26 biji muffin saiz atas tu)
Bahan-bahan :
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan [4 biji pisang berangan]
2 s/b susu tepung
1/2 cawan coklat rice

Cara :
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebti.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat rice dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.

Wednesday, December 9, 2009

BEGEDIL MEE MAGGI



Biasa makan begedil tak? Begedil yang biasa dimakan bersama soto tu.... Tapi yang ni begedil mee maggi.. Resepi asal dari Guvnor. Dapat dari blog Diana. Cuma Naz tukar sikit penggunaan maggi segera tu dengan mee maggi tanpa perencah(mee nya sahaja yg dijual)... So serbuk perisa kari maggi tu, naz ganti dengan kari yang kita guna dalam masakan seharian kita tu.. ala apa2 jenama laa..ADABI ker, ALAGAPPAS ker...
Jadi hasilnya seperti di bawah nie.. Rasanya not bad.. Boleh makan cicah sos cili jer pun sedap.


BEGEDIL MEE MAGGI
Bahan
:
1 keping mee maggi
1 paket perencah kari maggi (ganti dgn serbuk kari biasa je boleh- 1 tbsp)
1/2 cawan daging cincang (digoreng atau direbus sekejap)
1 biji bawang besar – dihiris nipis atau ditumbuk
Sedikit daun sup dan daun bawang – dihiris
Cili merah – dihiris (kalau tak nak tak pe)
Garam secukup rasa
Lada sulah
1 biji telur (pukul sikit dgn garfu)
Tepung jagung (sekiranya perlu)
Minyak utk menggoreng

Cara :
1. Mee maggi direbus dan ditoskan.
2. Campurkan semua bahan dan gaul rata. Cuba kepalkan. Sekiranya bebola kelihatan mudah pecah, masukkan tepung jagung sedikit sedikit sehingga bebola kelihatan mantap.
3. Panaskan minyak. Bebola yang telah siap tadi dicelupkan ke dalam telur dan digoreng hingga garing. Api jangan kuat sangat.
4. Sejukkan dan boleh dihidang. Boleh dimakan dgn nasi atau begitu saja bersama sos cili.

Tuesday, December 8, 2009

SWISS ROLL BATIK COKLAT


Ini resepi Kek Swiss Roll yang Naz guna semenjak mencuba buat kek swiss roll. Sebab first time cuba pun dah menjadi, so tak pernahlah lagi mencuba resepi lain. Maybe lain kali.

Memang dah banyak kali buat dan dah dipelbagaikan perisanya. Cuma dulu tak ada blog sendiri, so simpan dalam fail word di komputer jer. Rasanya ramai juga surirumah IT yang suka menggunakan resepi ini.

Mula-mula tergerak hati nak buat ni sebab, satu hari tu jemput anak pulang dari sekolah. Di tangannya ada sekeping/sepotong kek swiss roll coklat yang dibeli sendiri. Bila ditanya berapa harganya, dia pun menjawab;"Seringgit umi". Waduh! Mahalnya.. Lepas tu lah rajin nak buat kek ni. Lebih puas makan dan lebih menjimatkan. Lebih puas hati sebab anak makan hasil dari air tangan ibunya sendiri..

Swiss roll ku berposing sebelum kena potong...

SWISS ROLL BATIK COKLAT
Bahan-bahan
:
3 biji telur gred A @ B #
2 oz gula castor #
1/2 tsp baking powder #
1/2 tsp esen vanilla #
1/2 TBSP ovallete #
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 TBSP tepung #
1/2 TBSP susu tepung #
2 oz mentega cair
1 1/2 TBSP serbuk koko
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :
1) Masukkan semua bahan bertanda # ke dalam mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maxima selama 7 – 10 minit or till fluffy.
2) Asingkan 1 1/2 sudu besar adunan putih dan masukkan ke dalam piping bag.
3) Masukkan serbuk koko ke dalam adunan putih di dalam mixer dan pukul selama 1 hingga 2 minit agar serbuk koko sebati.
4) Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. Tuang adunan koko tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
5) Paipkan adunan putih tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
6) Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
7) Keluarkan kek yang telah masak ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream. Potong dan hidangkan.

Sunday, December 6, 2009

BUN PANDAN MANIS


Resepi kali ini ialah resepi roti. Resepi asal ialah "Sweet bun",dapat dari blog chef Noraini. Cuma Naz tukar jadi bun pandan sebab letak air pandan. Naz menguli dengan bantuan cik breadmaker... Kalau kena uli sendiri,alamatnya tak buatlah roti ni..hehehe..

Rotiku yang sedang mengembang...

Sesudah dibakar...

Rotiku tersepit di dalam loyang yang sempit...

Dah masak...

BUN PANDAN
Bahan-bahan :
400 gm tepung roti (high-protein flour)
100 gm tepung kek
100 gm gula halus
5 gm garam halus
20 gm susu tepung
1/4 tsp bread improver
1/2 tsp bread softner
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 gm yis segera
40 gm shortening (lemak sayur)
250 ml air pandan
Inti kegemaran secukupnya

Cara:
1. BAGI YANG MENGULI MENGGUNAKAN TANGAN : Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan elastik(lebih kurang 20 minit). Rehatkan doh di dalam mangkuk besar dan tutup dengan plastik sehingga doh naik 2 x ganda.
BAGI YANG MENGGUNAKAN BREADMAKER : Masukkan semua bahan kecuali inti ke dalam breadmaker, dan pilih setting “DOH”. Biar hingga selesai dan doh naik 2 x ganda.
2. Setelah selesai, tumbuk doh untuk keluarkan udara dan uli sekejap dgn tangan.
3. Bahagikan adunan kepada 50 gm setiap satu dan bulat-bulatkan serta susun di dalam loyang yang telah disapu majerin. Boleh juga diisi dengan inti kegemaran.
4. Rehatkan doh selama 30 – 45 minit untuk naik sekali ganda.
5. Panaskan oven pada 175⁰C dan bakar doh roti selama 20 minit.
6. Sebaik keluar dari oven, sapu permukaan roti dengan majerin atau mentega.

Hasil roti ni memang lembut dan gebu. Tahan beberapa hari dan kelembutannya tak terjejas. Naz simpan di dalam plastik selepas roti siap dimasak dan disejukkan.

Friday, December 4, 2009

DONUT BREADMAKER


Donut breadmaker? Kenapa yek namanya "Donut Breadmaker"? Sebab resepi ni memang dari buku manual breadmaker. Dapat dari blog pakupakis. Saja nak mencuba sebab sebelum ni buat kuih donat selalu rasa tak puas hati dengan hasilnya.. Agaknya memang tangan ni keras kalau disuruh menguli doh.. Lagi pun memang ada cik breadmaker di rumah ni, apa salahnya minta bantuan alat tu ye tak?

Memang puas hati dengan hasilnya. Donat ni elok kembangnya dan gebu setelah digoreng. Buat untuk minum petang di rumah ni. Dapat banyak jugak dan disimpan separuh di dalam peti ais. Okey jom kita tengok resepinya..

DONUT BREADMAKER
Sumber : Pakupakis

Bahan-bahan :
400 gm tepung gandum
5 TBSP gula
2 tsp yis segera/mauripan
1 1/2 tsp garam
2 TBSP susu tepung @ 2 TBSP susu pekat manis
50 gm butter
1 biji telur saiz M
190 ml air suam

Cara :
1. Gunakan setting DOH dan biarkan mesin menguli.
2. Keluarkan doh yang telah diuli. Canai pada ketebalan 1.5 cm dan terap dengan penerap/pencetak donut yang ditepungkan dahulu.
3. Perap adunan yang telah diterap selama 1/2 hingga 1 jam atau naik sekali ganda.
4. Goreng dalam minyak penuh di atas api sederhana. Balik-balikkan donut sehingga kekuningan.
5. Angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan donut dengan gula halus.

Ini donut bentuk "love".. Anak dara di rumah ni nak bentuk yang ini pulak..Layan jer la..Tapi bila dah kembang, dah tak nampak sangat bentuk lovenye..

** Disebabkan adunan ini menghasilkan banyak donut, jadi 1/2 donut tu naz goreng sekejap sahaja dan setelah disejukkan, disimpan di dalam peti ais... Esoknya makan donut lagi..Keluarkan donut dari peti ais dan goreng hingga masak..

Tuesday, December 1, 2009

NASI DAGANG TERENGGANU

Salam semua. Hari ni nak letak menu nasi dagang Terengganu. Ini resepi yang selalu Naz guna bila buat nasi dagang Terengganu. Resepi ni Naz belajar masa dok merantau di Perth dulu dari seorang kakak ni yang asalnya memang orang Terengganu. Satu hari tu dia ajak datang rumah dan menghidangkan nasi dagang. Sedap pulak rasa di tekak ni walaupun first time makan nasi dagang. Hubby pulak nampaknya memang suka sangat dengan hidangan di rumah kakak ni. So Naz pun tanyalah cara membuatnya. Alhamdulillah kakak ni tak lokek ilmu. Diceritakannya dari A sampai Z. Tak ada rahsia-rahsia langsung.

Lepas tu dengan tak sabar-sabarnya, Naz pun mencubalah resepi ni dalam 2 hari lepas tu. Yang rasa gembira sangat tu, sebab memang menjadi bila ikut resepi kakak ni walaupun first time buat nasi dagang. Jadi terima kasihlah pada kakak ni tadi yang menurunkan ilmunya padaku..



BAHAN UNTUK NASI DAGANG :
1/2 cawan beras pulut
2 cawan beras biasa
1 TBSP halba
5 ulas bawang merah – racik halus
1 inci halia – racik halus panjang-panjang
Garam secukupnya
1 tsp gula
1 cawan santan pekat

CARA :
1. Beras pulut dan beras biasa disatukan dan dibasuh. Rendam beberapa jam.
2. Panaskan kukusan dan kukus beras hingga naik wap (lebih kurang 30 minit).
3. Keluarkan beras; masukkan ke dalam mangkuk dan siram dengan air (biar nampak basah).
4. Kukus semula beras sampai masak (lebih kurang 1 jam).
5. Sementara itu, campurkan santan dengan bawang merah, halba dan sedikit garam dan gula. Masakkan seketika di atas api kecil (I masukkan dlm microwave jer). Tapi tak yah masak sampai menggelegak blup..blup..blup.. tu.
6. Beras yang telah masak dikeluarkan ke dalam mangkuk dan siram dengan santan. Gaul rata dan kukus semula lebih kurang 5 – 10 minit.

BAHAN UNTUK GULAI IKAN TONGKOL :
Ikan tongkol/ ikan aye (yang kecil dalam 5 ekor@ yg besar dikerat-kerat)
4 – 5 keping asam keping
Garam secukupnya
….Rebus ikan bersama bahan di atas dan sedikit air….

4 ulas bawang putih}
2 ulas bawang merah besar atau 8 ulas bawang merah kecil} dikisar
1 inci halia}
3 inci lengkuas}
1 inci kunyit hidup}
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
4 TBSP serbuk kari ikan
2 TBSP kerisik
2 TBSP gula melaka
2 TBSP cili boh (boleh omit bagi yang tak nak pedas)
Garam secukup rasa
2 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis

CARA :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan mesin dan cili boh. Gunakan api perlahan.
2. Serbuk kari + serbuk ketumbar + serbuk jintan dibancuh dgn sedikit air. Masukkan ke dalam periuk. Biarkan hingga garing atau pecah minyak.
3. Masukkan santan dan air dari rebusan ikan(lebih kurang 1 cup). Biar hingga mendidih.
4. Masukkan kerisik dan gula melaka. Kemudian masukkan ikan.
5. Rasakan garamnya. Boleh masukkan cili besar sekiranya suka.

BAHAN UNTUK ACAR TIMUN :
2 biji timun
1 batang carrot
1 biji cili merah
1 ulas bawang besar
Cuka
Garam
Gula

CARA :
Potong bahan-bahan di atas. Kemudian gaul bersama garam, cuka dan gula secukup rasa.

Jadi sesiapa yang nak cuba silalah. Tapi seperti yang kita maklum, banyak orang yang memasak, jadi sudah tentulah banyak variasinya resepi nasi dagang ni. Cuma, setakat ni, Naz masih belum pernah mencuba resepi nasi dagang lain.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...